Support JDT Blogger

Saturday, September 29, 2012

Kosong

Dimalam yang sunyi ini tinggallah perempuan cantik dan anak yang comel dirumah...Hanya berdua2an....Helena dah selamat belayar...Kesian dia selsema dengan batuk2 lepas balik dari Korea ritu.Perubahan cuaca kot.

En Hanafee dah keluar jumpa kwn2 moto dia.Penat mengayuh basikal dr Pontian ke Kluang tak abis lg malam sambung bejalan ek.Tu la dia.Bukan main lembut berckp ngn aku td rupanya nak keluar plak lg mlm.Ewah2.Cuba aku ajak g mydin ..mula lah penat segLa bagai...Tumbuk kang.

Cerita pasal percutian ke Korea nanti la ea...Bg aku mengarang dan edit gambar dulu.Kat Fb pun bercinta aku nak uplod inikan pula kat blog.hehe...Meman tak bleh jd blogger tegar betul..

Barang2 pun tak abis kemas lai..Dengan bilik berselerak gini..Rimas betul..Tu kekadang kalau nak berjalan malas...ilang kan nak berehat2 release tension jd makin tension bila balik mengadap baju setinggi gunung.

Ok la macam dengar bantal memanggil2 plak disisi..Tp kene abiskan segelas air susu dulu.Dah bye

Sent from my iPad

Friday, September 28, 2012

Pemenang Utk Contest Saya

Yuhuu.....Oh indahnya bila dapat berblogging......Seminggu bercuti..rindu gila nak BW ke blog2 lain dah ni..Ada aku tak buat keje kang...hehe

Ingat lagi contest yang aku buat?..Sure tak lah kan..Sebab yang menjoinnye sorang je..Yang lain nak join tp aku tak bg sebab diaorg tau aku nak kemana kan..hehe..sorry ye...

Okeh sebenarnya aku baru balik dari KOREA....wohoo......Seronok gila bercuti.Suke2...Thanks to En Hanafee yang baik hati membawa kami ke sana k..Lup U......

Cerita akan aku update..Entry ni nak umumkan pemenang je..sebelum aku mengarut cerita lain marilah kita umumkan...Jeng..Jeng..Jeng....Pemenang nya adalah Puan Yana.... Lai2 puan yana..Please contact sy dekat email halimaton_nasf@yahoo.com...Hadiah misteri menanti anda...hehe....

Thursday, September 20, 2012

Wednesday, September 19, 2012

Tolong2..benda apa yang muncul kat blog aku ni?


Weh tolong weh..td kan aku nak bukak Dashboard tetiba benda ni muncul..Ni apa ni weh..Jd cmne aku nak tgk Dashboard ni..Help me help....Virus perosak betul lah...Aku view blog semua boleh termasuk lah utk update ni ha.....Bila clikc Dashboard minatang ni kuar..APAKAH?

Gurau Senda Anak & Bapak

Aktiviti minggu yang lepas2..3 beranak berkurung dalam bilik..wahaha..apa tah yang bestnya kat bilik tu..Umpama bilik ku syurgaku lah...Jd Makcik kenit Helena ni dah makin suka benor dengan bapaknya...Tertengok2 muka bapaknya if ayah dia tak pandang..Bila ayah pandang mulalah dia senyum lebor.Aku pulak yang jeles..Sebab dengan aku pulak dia asik meragam...hehe...

Sepanjang 6 minggu ni En Hanafee ada bersama kami sebab dia dh tukar shift kepada normal shift....After kitaorg balik bercuti nanti dia masuk balik kepada day shift...Terasalah lagi kehilangan pada Helena.Sian dia.Hari2 ayah ada tiba2 ayah kejap ada kejap takda balik ye..Takpelah Helena....

Dah la layan lah video ini ye.....

video

Tuesday, September 18, 2012

Nak Menang Hadiah Misteri? Jom Join Contest "Kami Mahu Pergi Bercuti"

Mood dah kelaut utk bekerja.Ingat nak pegi bercuti je ari Jumaat ni..Yahooo..Beriadah lah dr segala hiruk piruk di tempat kerja...bersesak2 di jalan raya...bertunggang langgang memasak (kalau laki aku bc ni mesti berbulu je sbb minggu lepas mcm tak selalu je masak) hehe.

Preparation macam takde je lagi...ada lah beli barang sikit2 je.Yang lain pakai je mana yang ada..Duit dah byk berterbangan ms raya haritu..Jadi ala kadar je lah duit yang ada...Shopping kat sana je lah..Tp masalahnya mampu ke...hehe...

Ni first time aku naik flight.Jd memang macam2 yang aku pikir...Dengan bawak Helena lagi, entah macamana keadaan nya tah ye..Jakun nya aku tambah plak nanti jakunnya Helena.Nganga jelah tengok orang sekeliling nanti.

Ok lah ada tak sesiapa nak teka aku pegi mana?....2 orang yang bertuah nanti aku bg lah hadiah..Tekala..teka la....Aku tak reti nak buat ..Tapi ni percubaa untuk pertama kalinya :

Syarat2 penyertaan : 

                        1) Follow blog aku

                        2) Teka Aku Nak Pegi Mana?

                        3) Buat entry mengenai "Macammana Nak Hilangkan Kejakunan Bila Naik Flight" dan        linkkan       lah cikit ke blog aku ye

                        4) Dah tu je..tarikt tamat adalah sekembalinya aku dr pegi bercuti pada 27 Sept 2012 pd pukul 12.00pm

                        5) 28 Sept 2012 aku akan umumkan pemenang InsyaAllah kalau takde apa aral melintang k.

                        6) Pemenang akan dapat hadiah misteri dari aku

                        7) Sekian Wasalam eh jap aku bg hint2 sikit :

                                                       - Waktu perjalanan lebih kurang 6 jam lebih dr KLIA
                                                       - Musim pada waktu ini katanya angin sepoi2 bahasa
                                                       - Aku tak sabar nak ambik gamba macam drama2 yang popular suatu ketika dahulu...Harap2 jadilah macam loving couple..hehe
                                                       - Ok dah..bye

Dropkan link korang kat comment ea..nanti aku pegi review

*** Kengkawan aku di larang menjoin sebab diorg dah tau aku ke mana..Sekian..hehe
                     

Friday, September 14, 2012

Membuat Passport Si Kenit Helena Zahra


Sebelum tu...Cantik tak blog i sekarang..hehe..penat mengodek2 smlm ptg..Ini lah hasilnya.Harap takdelah mcm semak sgt nak tengok kan...

Ok jom bercerita, sepatutnya update cite ni lama dah..aku je yang tertangguh2.Aku pegi amik passport utk Helena sebab kami akan pergi bercuti hujung bulan 9 ni.Kemana?...Tunggu lah nanti ye aku update dlm blog.

Aku buat utk 5 thn terus.Untuk kanak2 bawah 12 thn hanya di kenakan charge RM150.Kami terjah ke Setia Tropika dan sgt lah bernasib baik sebab tak ramai orang.Relax2 je lah.Tak sampai 1 jam dah siap borang2 tu di check oleh pegawai diaorg dan cuma perlukan tambahan ms 1 jam lagi utk amik paspport.Jd aku dgn En Hanafee bergegas pulak ke Hospital Colmbia sbb Helena punya batuk dan selsema tak kurang2.Terus nak pg jumpa pakar kanak2 sbb takut paru2 dia problem ke ape kan.

Alhamdulillah takda papepun.Syukur.Aku takut je lain penyakit.Lepas dah checkup tu aku ingat nak lari balik amik paspport tp dah nak dekat pukul 4 pula.Memang lah tak sempat ko nak tekan minyak.Tp kebongokkan yg terserlah is aku dh letak slip utk amik passport tu dekat dlm bakul..huhu...Cane tu?...

Terpaksa lah hari esok nya aku ke sana balik dengan kadar segera.Dan selamat lah ada akak tu tak membebel2 kat aku kan.Cuma dia kata kalau nak amik bru letak slip dekat dlm bakul.BAIKKKKK.Maafkan lah kesalahan sy ye.Hehehe







Thursday, September 13, 2012

Pengalaman bersalin Dengan Cara Induce

Aku nak bercerita sikit pengalaman bersalin dengan cara induce.Aku melahirkan Helena dengan kaedah inilah.Tarikh jangkaan bersalin 12.3.12.Tapi di lanjutkan hingga 18.3.12.Di lanjutkan kerana?Kerana baby tak mahu keluar ler pd jangkaan tarikh itu.hehe.Ini pun aku yang menyerah diri paksa dia keluar.

Kalau nak lebih lanjut info mengenai induce ni korang pegilah sini ye.Aku malas nak paste2 bagai ni.Aku nak cerita pengalaman bersalin aku secara induce je ni.

Aku kene masuk ubat melalui faraj sebesar i ruas jari kelingking tu ha.Doktor akan masukkan dan tak bagi aku bergerak dlm ms 1 jam sbb takut ubat tu jatuh.Masuk dalam pukul 5ptg mula sakit dalam pukul 7 mlm.Tapi sakit manja2 la.Bila masuk pukul 11 mlm mcm tu dah mula dah aku tak tentu arah tekan bell untuk amik injection sbb tak tahan na.Zass kene inject dan ms tu bukaan pun masih 1cm.Ahaks...Mati tak?....Matilah dh mcm cacing kepanasan kat atas katil bru  1cm jek..hmmm...

Bila dh amik injection keadaan kembali tenang2 smpai lah jam dh tunjuk hampir 2.30pg dia buat hal lagi..Aku dah ketuk2 bontot dah nak ilangkan sakit.Tapi tak terdaya smpai lah aku duduk kat toilet lama jugak sbb rs nak berak kencing bagai.Nurse dtg check bukaan sekali dah 5cm..wow..wow...cepat pula.

Turun labour room yang tak smpai beberapa minit tu dh terus terbukak 8cm..Untung kan nasib aku....selang 4 5 minit gitu dia tengok air ketuban dah pecah n check dah 10cm..Bagus ..dah boleh terus teran....Hmm..Alhamdulilah senang..Cuma nak teran je payah.Aku ada cerita pengalaman bersalin kat sini rerajin lah jenguk ye...Yang benarnya nak bgtau.Tak semua yang bersalin cara induce akan rs sgt2 sakit or sgt2 susah.Mb ada kes memang kene masuk ubat 2 kali baru nak terbukak.

Tp rezeki aku Bukaan pd awal memang lmbt.Tapi bila dah masuk 5cm terus je terbuka laju.Ada yang kata mb sebab ubat tu membantu .Ntah..Hagaknya lah.Aku pun beranak baru sekali.

Open House Tanjung Bin Malakoff 2012

Semalam aku pegi open house kat Tanjung Bin tempat laki aku keje...Asalnya aku malas nak pegi.Malas nak drive yang amik ms 1 jam lebih tu ke sana...Tak kuasa..Dengan nak bwk Maikcik Kenit tu.Maunya kang dia melalak nak menyusu camnekan?..Aku drive..Camne nak bg susu.Lainlah jln highway.Bleh lah selak sambil memandu..hehe..Percaya tak?..percaya lah sbb dh 2 3 kali buat.hehe

Tapi semalam laki aku call..dia kata kalau nak pegi bleh ikut jln laut naik bot.Ok nampaknya dari cara En Hanafee memang mewajibkan aku utk pegi.Jd ku layankan jelah..Kalau naik bot aku mampulah..Tak sampai 15 minit je kalau dr PTP ni.Tapi maikcik kenit tu tak ikut lah ye sbb aku dr tempat keje terus ke sana.


Ni laluan masuk dr PTP...Kecik je jln..Selamat lah aku ni pun kecik je.


Dekat sini seluar aku kene bende mcm mak janda melekat tu.Apa ke nama tah.Bulat2 tajam.Nyeksa rupa gaya nak naik bot ekk.En Hanafee kata dulu lagi semak.Sampai basah2 seluar kalau hujan..haha..


Bot dah pun tunggu.Aku tak ngeri na bab2 naik bot ni.Dah biasa dah.




Aku.Nak jugak snap pic.Laju2 ni ha.Sbb macam segan nye nak bergamba cm nak rak.Sedangkan naik bot ke seberang yg tak smpai beberapa minit tu ha.Akak pkai baju oren tu sama2 ngn aku nk g Tg Bin.Dia tengah cabut bendasing yang melekat2 kat kain tu ha..hehe


Pndangan dr laut .Banyak kapal2 besar


Ok aku dah smpai.Berduyun moto paking.Tu bumbung2 tu lah tempat open housenya.Actually ni kali ke 3 aku pg.Ms first time meriah gila dengan makanan.Masuk kali ke 2 bongeng sikit muka sbb makanan dah abis .Kitaorg smpai lambt sikit.vongok.Dan utk kali ke 3 ni sedang2 elok lah .Makanan pun masih ada.Yang sedap2 je dh abis.Yang tinggal ala2 la rasanya.hoho


Ni je aku amik sbb tak larat lah nak berasak2 beratur amik mkn.Lagipun makanan mcm kurang sgt pilihan nya..hoh...


hehe...Bulat yang tidak semengah mana.Itulah sy...Ok En Hanafee nampak sebelah mata sj.Ms ni naik moto lepaking jap kat opis dia tunggu smpai 530ptg utk naik bot balik.



Ni tempat keje En Hanafee ni.TG Bin Power Plant


Ok gmbar penuh..Apehal tah muka aku tak semengah gitu.Benci tau.Nampak cm kertu pulak.

Gambar terakhir utk tatapan semua

:
:
:








:
:
:




:
:
:

v


v


v



Sian Helena kene tinggal ye.Aman cikit mak ko nak mkm lena.kah2


Monday, September 10, 2012

Helena Zahra at 6 month

Huish..arini penat aku pujuk hati utk update blog...Maka dengan itu terupdate lah entry ni.Lagi 1 weeks kot C Helena nak menjeguk 6 bln.

Apa yang dia dah pandai?Memacam perkara.Naik semput maknya ni ha.Meniarap dr 4 bln ritu.Sekarang dah mcm boleh tegakkan tangan tinggi dr lantai.Dah sibuk mencapai brg2.Berusaha keras nak amik itu ini.Kalau barang dah smpai kat tgn dia jgn ko amik ye...Maunya dia jerit di sertai dengan menangis.Aku tak tau lah dah berapa byk dia telan sampul kertas raya yang dia gigit2 tu.Huhu...Dah ada kat tangan dia memang lah di gengamnya kuat2 tak bg org ambik.

Tengok dia mcm suka berkawan dengan bdk2 kecik.Tejerit2 nampak kwn..Kawan plak yg takut dengan dia.Hehe.Mulut pun bising je.Tak reti diam..Tangan dah pndai main pak cekur...alah yang kembang kuncup tangan byk kali tu...Contoh..Sila abaikan suara aku yang garau itu

video

Begitulah kaedahnya yang aku ckp pak cekur tu.Ini kejadian semalam.Bila takde keje kami bertiga beranak berkurung dlm bilik..Cuaca pun sedang2 elok bersepoi2 bahasa sahaja.kalau tidak maunya melengas duduk dlm bilik tu.

Lagi apa ekk....Oh aku dah start bg dia mkn dah ms 5 month 2 weeks kot.Dengan alasan aku rs dia dah sesuai utk makan.Bila bg dia makan puree pisang first time tu kelat je muka telan...Dan selepas2 itu elok dah.Dan sekarang aku dah bg dia bubur.Mcm2 aku try ..Tp paling dia suka bubur letak kurma.Letak keledek pun dia suka...Yang dia tak suka is kentang.hehe...Puree labu aritu laju jugak dia mkn tetapi dia kalah pulak...Perut dia jadi kembung..Kesian lahai....Jd sekarang lagi terpikir2 apa lagi kombinasi yang sesuai untuk dia mkn ...


C copong tido nganga.Dah penat sgt lah tu.sekarang aku dah angkut buai balik umah.Dengan alasan Helena susah nak tido.Kejap kekiri kejap kekanan.Ada yang tak kene.Bila masuk buai 5 minit dah siap berdengkur..hehe...


Berseluar celoreng..Dengan tahap kebengisan yang terserlah itu aku rasa dia sesuai kot jd askar..haha.


Ok lah nanti aku update lagi..Ni tak sampai setengah jam pun aku menaip.....Itu pun mls kan nak update blog..apa lah...

Wednesday, September 5, 2012

Aidilfitri 2012 Jatuh Pada 19 August 2012

Ahaks...sudah nak masuk 3 minggu raya rs nya...Baru nak memaparkan gambar raya.Aku bukan apa beb raya tahun ni macam kurang sikit semangat nya.Al maklumlah suami bekerja hingga raya ke 3 .So raya ke empat baru cuti.So apakah makna raya tahun ini?..

Bermakna lah jugak sebab makcik kecik Helena ada.Pepagi hari siap2 kan dia dulu..amik2 gambar dia pastu send kat ayah.Hehehe...Tapi sebelum ayah pegi keje bergambar lah jugak di pagi hari dengan tidak memakai baju raya ye.Ayah dgn baju keje Helena dgn baju tido.Mummy tukang amik gambar sajek.


Malam raya tu abang aku pun tido kat rumah.Raya kali ni beraya di kampung aku tercinta dan hari seterusnya barulah kampung En Hanafee..Gamaknya kampung aku dengan En Hanafee sebelah menyebelah je pun.Tak jauh.15 minit dah smpai dah..haha...Takpe lah ye.kampung jugak.


Di pagi hari raya .Hanya kami berdua saja.Sob..sob....Takda salam kemaafan..Eh mcm smpai sekarang je belum mintak maaf kat suami.ayoyo..apakah...



Ok ni pada malam hari raya pertama di rumah ibu mertua ku.Jd ini adalah gambar raya kitaorg.Takde sapa nak snap haruslah snap sendiri je ok.



Sekarang kan Helena macam dah rapat dengan ayah dia.Suka benor kalau ayah dia mengagah.Ketawa saja.Tengok2 muka ayah dia pastu senyum.Aku pulak yang jeles.



Ok lah dah sampai penutup...Raya kali ni tak banyak sangat meroundnya.Adalah berkunjung2 umah sanak saudara terdekat.Tu pun tak abis round lagi.Macam tak byk pulak masa terluang.huhu..Dah bye..budak melengas kat atas ni bertahan pakai baju raya separuh hari je.Sebab cuaca adalah sgt panas pd ms itu.










Sunday, September 2, 2012

Entry Di Malam Hari

Pergh lama gila aku biarkan blog bersawang mawang ni.....aku bukak hari2 tapi just BW je...tak dan la nak menulis..eh silap..tak larat nak menulis...campur vitamin M pun ye jugak.Entry ni aku buat memalam hari....aku tungu laki aku balik sebenarnya...dia dok melepak dgn geng2 motor dia...ni dah hampir jejak kul 1 mlm ni....kalau aku tido kang time tu lah dia balik suh aku bukak pintu...


Helena dah selamat belayar...Semput sekarang melayan karenah makck kecik ni...kuat memerintah lor.Arini apa yang tak kene tah...menangis aje kalau tinggalkan sekejap...Ko kene ada depan mata dia sepanjang waktu..Depan mata ok..kena mata bertentang mata...kalau ko jauh sikit je walaupun dia boleh nampak ko..mula lah memekik....haish....Sabor je la....Perangai sapakah yang kamu ikut ini...

Aku macam terhutang cerita byk na je...kisahh raya..kisah helena..kisah aku..kisah En Hanafee...Kisah cuti-cutian...apa lagi..Kisah puasa pun terhutang..ayak...Harus pantas ini untuk update...ehek...Bukan apa..Kadang2 aku kat opis pun takda buat apa pun...Tapi macam tak belarat nak pegang keyboar and perahh otak utk menaip..Sebab aku nak relax2 je...tenang2 je...Keje kat opis pun dah setambun aku pakai biarkan aje...Memang untung lah bos dapat pekerja pemalas cm aku kan....Malas yang tahap dewa2 dah ni...

Hmm...mana lah En Hanafee ni...Aku nak tido ni..Bunyi moto,pun takda lagi...Nak balik pukull bape ni....Lemak tau orang tua ni....banyak na aku cakap ni ekk...hehe...Tdkan aku mcm dengor bunyi moto..Bila aku kuar bilik takde pun...Rupa2nya bunyi mesin basuh...hehe...Apa ke kuat lah bunyi mesin basuh tu...Dia punya spin bleh tahan...lari mesin tu dr tempat yang sepatutnya..punya lah kuat bergegar....ok nampaknya cerita dah mula merepek...Marilah aku sudahi entry ini dengan wasalam....tengok Helena mengeliat2 tido ni mintak2 jgnlah dia terjaga tetiba...ngamuk aku kang...dah bye
Sent from my iPad

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...