Support JDT Blogger

Thursday, December 13, 2012

Helena Masih Ada Moyang

Asik cite pasal Kina je ekk...Takpelah,dia je yg boleh jadikan modal bercerita kan.Kang nak cerita pasal aku ada je buruknya.Kalau nak membangga kang org kata riak.Jadi marilah kita hidup bersederhana ye.Ok dah jom terus masuk isi cerita.

Kina Jarah masih ada moyang iaitu nenek aku AKA mak kepada mak aku.Moyang Kina dah tak sihat dah.Die dah uzur sangat.Dah pelupa, tak boleh berjalan, bercakap pun dah tak paham dah.Die mampu terbaring aje.Mandi orang mandikan, makan pun org suapkan.Pakai pampers emm apa lagi ek..pendek kata semua org yang uruskan.Sekarang umur pun dah masuk 87 ke 89 ntah.Aku tak ingat na la.

Aku duduk dgn moyang Kina dari kecik lagi.Dia yg jaga aku.Dan aku org paling rapat dgn die.Walaupun dulu selalu jugak gaduh.Tapi gaduh2 cucu n nenek biasalah kan.Sampaikan dulu aku syg nenek aku dari mak sendiri.

So bila makin lama kesihatan die makin tak okeh sejak aku umur 15 thn.Mula dgn ingatan die hilang sikit demi sikit...Makin lama makin teruk..sampai lah aku umur 23 kot die tak boleh berjalan.So now umur aku dah 28 thn.Kira lah berapa lama dah die macam tu....huh..SEDIH...


Gambar ni masa 3 4 tahun lepas kot...ms ni nak potong rambut die...hehe...Comel maktok


Ni ada budak penyibuk.Mak aku sibuk nak bg nyang makan dia laju je merangkak nak capai mangkuk.


Makin lama makin rapat nampaknya ye.Bersungguh tu nengok.


Pastu aku nak amik gambar die dari depan..tetiba datang die kiss nyang...hehe..so sweet Kina.Maybe antara diaorg memahami perasaan masing2 kot.

Maktok aton sayang maktok tau.Walaupun sekarang jarang jumpa & bermanja tapi hari2 teringatkan maktok..Dah bye..Kang aku berteriak plak kat opis ni kang.





Monday, December 10, 2012

Weekend Tanpa Suami


Ahad lepas ..bosan2 duduk berdua kat umah.Jadi jalanlah g jusco.Tak penah2 jalan berdua khen.selalunya kalau En Hanafee takde aku ajak nenek Kina.Pulak semalam nenek Kina bz, jadi nekad ajelah....

Kemana ayah Kina pegi?....Ayah Kina pegi ride dgn geng2 motor die ke Batu Pahat & Kota....Jadi sebab Kina takde helmet Kina tak boleh ikut.hehe...Ke memang ayah tak ajak?...leh malu muka Kina..

Sepanjang perjalanan tiada lah aktiviti memberhentikan kereta di tepi terjadi.Good girl Kina Jarah.Hehehe..Aman tenteram mak kau bwk kete.Smpai jusco just pegi Daiso & Secret Recipe je pun.Tu pun naik semput aku ngendong dia.Kenapa tak bawak stroller?....Emm tak payah lah..Baik2 aku tolak die..selang beberapa minit kang ada aku huru hara tolak stroller dgn dokong dia sekali kang.Selamatlah aku ni tak beli stroller memahal....Kalau tak memang membazirlah jawapnya.Tapi nanti kan Kina ada adik ekk..Mana tau adik Kina suka dalam stroller..Adik?....hakhak......Semput...

Penat jalan2 kita rehat2 kat bangku

Main2 sorang2


Okeh la.. tu je modal nak cerita.Seronok jugak semalam.Sambil berjalan dgn die berbual2 jugak lah.Tak kisah lah Kina paham ke tidak..hehe....Nanti kita jalan lagi ea Kina tapi make sure kene always jd gud girl okeh....Ayah?...ayah memang bz je manjang....Takpe..kita kene lah paham dgn minat ayah okeh...Nanti bila dh besar kita ada minat sesama kita plak tinggalkan ayah sensorg kat umah...hehe...

Kina belagak

Dah bye



Friday, December 7, 2012

Seriusly Aku Stress

Aku stress lah.Korang cmne ekk yang hantar anak g rumah BS yang amik ms perjalanan lebih kurang 20 minit?...Hari2 aku hantar Kina dalam keadaan huru hara la.Kalau mood tak ok dia menangis lah bagai kan ape kat car seat tu.

Untuk minggu ni 3 dari 5 hari menangis.Pagi td die menangis aku biarkan aje.Malas dah aku.Kalau tak aku berenti tepi, pujuk2 jap pastu tetekkan dia pastu bwk kete sambil die menetek.Handal?....aku rs mcm nak mengancam nyawa tau tak.Tapi aku takde pilihan lah.Terpaksa jugak.

Aku ingat dulu aku dh berjaya buat die leka kat car seat or tido.Aku bg die susu kat umah kenyang2 pastu naik kete aku dodoi2 terus die lelap.Tapi taktik tu dah tak jd dah.Takde makna nye die nak tido.makin membuas adalah.Umpama minum susu dapat tenaga.



Pastu baru2 ni aku bg makan biskut dlm kete..Nampak tu tengah makan biskut sambil terkangkang luas gitu...huhu.....Nampak mcm berjaya.Tapi just beberapa minggu je.Pastu sambung balik die mengaruk nak susu dalam kete.Adoilah...Stress tau.Aku kene alami benda ni 6 hari dlm seminggu..Paham?...Huwarggghhhh.....

Hmm..korang ada cadangan tak mcmana aku nak handle Kina ni sepanjang perjalanan hantar die ke BS..Tolonglah...Ada sikit ari ni kang aku bleh jd gila kat dlm kete menjerit2 mcm kene histeria mengenangkan Kina Jarah sorang ni.....

Tapi Kina Jarah, mummy syg kamu ketat2 & erat2...Jangan lah selalu macam ni ye syg....ucuk acam acin ...




Wednesday, December 5, 2012

Jom Lah shopping & Cuci2 Mata Jom

Hai semua.Di kala petang ni mula lah kan mata nagntok.Sedangkan bos ada ni ha.Tapi mata tetap jugak layu2 manja.

Ni saja je lah aku nak promote sikit kengkawan punya bisnes.Mana tau ada yang berkenan kat hati ke.Aku bisnes jugak.Baru je berjinak.Buat headband.Boleh lah kalau ada yang nak tempah.Boleh terus ke link aku kat FB k.Sila lah click headband comel harga below RM10 ye.

Okeh selain itu ha pada ibuk2 bapak2 yg mahu buat penjimatan utk pampers anak2 boleh lah kamu smua bertukar kepada Cloth Diapers.Tau apa itu Cloth Diapres?.Pampers yang boleh diguna pakai berulang kali.Kekdahnya mcm lampin lah.Tapi ni lampin moden.Meh saya tunjuk sikit gambo yg dapat memukau hati mummy sekalian ye.





okeh ada yang berminat ke dgn Cloth Diapers ni.Boleh berhubung terus ke ummi adeep ye..sekarang die ada buat promosi .Beli 5 pcs get 10% diskaun okeh.Harga kalau yang printed mcm ni RM20.Utk Plain RM18 k.

Okeh happy shopping...

Friday, November 30, 2012

Tak Berapa Suka Sangat Kot


Aku tak berapa suka sangat pakai barang kemas.Tengok tangan kat atas yg hitam2 c tampuk manggis tu.Kosong sahaja.Cincin tunang cincin kawin cincin risik semua tersimpan rapi kat dlm box.hehe.Termasuk lah gelang kesayangan aku dulu tu.Dulu pakai gelang tu je.Ada loceng mcm budak kecik..Tapi masa bersalin ritu kan aku dah tanggalkan semua.Jadi sampai la ni tak pakai2.

Memang terselamat lah En Hanafee if dpt durian runtuh ke apa kan.Idak ler bini ni merengek2 nak kan rantai , cincin , gelang bagai..Eh tapi kan sebenarnya bagus jugak kalau beli emas ni.Sampai masa emas melambung tinggi regenya or terdesak boleh lah jual khen.


Dulu masa aku kawin , En Hanafee bagi aku Mas kawin berupa Gold Dinar.Setepek ni tak silap aku masa tu emas dalam lingkungan RM185/gram kot.Kalau tak salah ingatan aku lah ea.Dan tak silap aku jugak sekeping ni rege dlm RM600 ++ kot.Jangan lah tanya aku.Aku madang cakap kot n agaknye kan aje.Hehehe.So memang ada baiknya lah emas ni di simpan sampai kan nanti 10 ke 20 thn akan datang.Maybe harga lagi melambung lambung..

Dah bye

Thursday, November 29, 2012

Dimanakah Kamu Wahai Susu

Salam satu Malaysia.Sepanjang perjalanan ms antar Kina pg ni macam2 yang aku pikirkan.Sebak lahai di dada ni sebab pikirkan susu aku merundum sangat2.Arini je aku dpt supply 2 btol.Kebiasaannya 4 botol/5 botol.hmm

Sepanjang perjalanan tu jugak aku pikir adakah sudah sampai masanya aku kene mix with FM.hukhuk..Tak nak la.....Tak sedia lagi la...Sekurang2nye pun kalau dah merundum sgt aku nak susukan sampai 1 thn.Ya Allah permudahkan lah niat hamba mu ni.

Susu aku merundum sejak bulan puasa ritu.Sampai la ni lah.Kalau satu hari short antar akan berterusan lah seminggu keje aku nganto susu kat umah BS ms tengahari.Tak pun aku suh ayah aku ambik dekat CIQ.hehe.Demi anak tercinta sanggup aje.Ayah aku pun tukang melayan.

Semalam pegi umah akak ipar aku tgk anak sedara aku sorg tu.Die dah mix dah dgn FM.Pakai susu Nan.So aku pun tak tau rege susu Nan ni berapa.Nak pulak anak sedara aku tu kuat na nyusunya.So akak aku cakap dalam sebulan dia pakai lebih kurang 4 kotak.Satu harga RM55.00.Sila lah kamu darabkan dengan 4.Berapakah nilainya?...huwawawa....

Jadi aku kene berusaha keras lah nampak gayanya untuk memerah.Ya betul aku tak ambik apa2 supplement .Ubat2 pun tak mkn.Sebab aku bukannya seorg yg tegar akan ubat2 itu.So sekarang aku cuba untuk menjaga pemakanan je lah.

Doakan aku dapat teruskan menyusu kan C Kina tu ye sampai 2 thn.Dah bye.


Wednesday, November 28, 2012

1 2 3 rangkak....

video

Rangkak sama erti dengan merangkak okeh..rangkak ni bahasa2 pasor makcik kepoh.hehehe...Alhamdulillah dah mula lah step merangkak helena 3 4 tapak.Okeh lah tu.Nanti kalau dia dah laju tak terkejor aku kang.Tapi skrg ni dia takdelah hilang ke memana.Kina ni kalau boleh nak orang ngadap dia je lah 24 jam.Yang penting orang tu yg betul2 dia berkenan di hati.kalau org lain yg tak di kenali teman dia main jangan  harap lah.Memang dia meraung kat situ jugak.



Gigi pun dah tumbuh menyusul jadi 2 batang.Aritu sebatang aje.kelako plak aku tengok..hehe..Keletah bukan main lagi sekarang.Kalau bangun tido tu bising jek mulut nye.Mak & Apak lagi membuta dia kul 5.30pg - 6 pg dah bangun.Tensi i tau kalau hari ahad.Dah la satu2 nya hari yg boleh bangun lambt.

Apa lagi nak aku ngumpat budak kecik ni ekk.Oh ha aritu dia ada jangkitan kuman or virus kebende tah kat tangan.Teruk lah jugak.Ni ada gambo ni cer tgk :


Kat idung pun ada jugak.Aku pegi satu klinik ni die just bg cream je.Tp aku tengok camtu jugak je.Pegi plak klinik Yethin .Doktor kata kuman pada alahan ni tak cukup kalau sapu cream je.Kene mkn ubat jugak.Lepas tu baru lah okeh sikit.Sampai demam2 ha c Kina tu.Lepas demam wah die punya melalak merengek tak hingat.Apa kene tah.Sampai g mintak air penerang hati tau.Kina2.

Okeh lah..Nak cita pasal Kina ni kang sampai 7 8 perenggan aku buat kang.Cukup lah tu.Nanti update lagi pasal budak ni.Tajuk cerita merangkak tapi dah masuk cerita lain plak sekali.Lantoik lah.Dah bye

Tuesday, November 27, 2012

Colour Blocking Hakhak...


Tudung biru, baju hijau,seluar coklat.Okeh lah gaknya gayanya tu ye.Serabut betul.Macam ni lah aku kalau tido kat umah mak aku.Apa dapat je aku pakai je lah.Pulak pg td macam dah lambat.Cari tudung hitam takda.Selalu tudung hitam je jadi penyelamat.Yang ada tudung biru ni ha.hentam sajalah ye.

Aku tak gemuk..tapi gambar ni buat aku jadi gemuk.Berat masih lagi dalam lingkungan 48 kg kot.Tapi sekarang kerap na laparnya .Menterkedarah ngalahkan membela hantu kekdahnya.

Itu saja laporan saya pada hari ini.Bye.Harap arini takde meeting okeh dgn gaya aku gini.

Saturday, November 17, 2012

TQ Pada Yang Oder Headband


Tq pd yang sudi oder dari aku ye....



Ni untuk Cik Combi 



Dan ini untuk Puan Ida


Jadi ada sesiapa lagi nak oder RM9 jek.

Dah bye.Tu je nak update


Wednesday, November 14, 2012

Headband

Hai uoollls semua...Makin hari makin malas pulak ye nak menulis blog.Suka jenjalan g blog orang membaca saja.Pastu kalau rajin tinggalkan komen.

Okeh.Di sebabkan macam banyak je masa terluang ni.Aku tetiba cam tengah ada mood pulak membuat headband dari kain felt.Kira memang kurang keje na lah ni kat opis ye.hehe....Nak buat kat umah mintak maaflah.Kecik tu suka mengacau.Tengok benda pelik sikit kang mula aku rampas merampas je ari tangan die.Last2 keje terbengkalai gitu je.

Saja2 je nak cari duit lebih.Sesaja juga nak isi masa lapang.Jadi jom lah cuci2 mata tengok headband aku ea.Jom2.....Kalau ada nak beli di persilakan.Kalau adalah.Kalau takde takpe...Aceh...




Headband yang ada nama ni aku jual RM9 saje.


Headband 3 bunga ni aku jual RM8


Headband 1 bunga ni RM7


Headband bunga cacak2 ni RM7 jugak.

Jadi pilih lah mana berkenan.Pilih warna apa nak.Tapi bagi aku sikit masa lah nak buat tau.Kalau nak dan berkenan silalah email aku dekat :

halimaton_nasf@yahoo.com

Tuesday, November 6, 2012

Officially Mak Busu




29.10.2012.Setelah hampir 5 thn menunggu akhirnya akak iparaku selamat melahirkan baby girl mereka pada tarikh ini.Alhamdulillah penantian mereka akhirnya termakbul.And i officially bertittlekan Mak Busu.En Hanafee bertittlekan Pak Busu.Kina?..Emm kina bertittlekan Kina Busuk..hehe...Sorry Kina acek ngumpat awk sahaja...

Akak aku terpaksa bersalin melalui kaedah C-Zer sebab anak dia songsang.Dah masuk hospital untuk betulkan kedudukannya tapi masih jugak sama.Last2 doc bg date datang balik untuk di belah perut tu.Mau nya tak keruan makcik tu nunggu hari.Takut ada gembira pun ada.Tapi alhamdulillah semua selamat .Jam 8.30 pg masuk bilik bedah tak lama lepastu keluar dah si kecik tu.

Xcited tapi kenapa aku lambat update kat blog?...sebabnya nama diaorg tak confirmkan lagi.hehe..Pelik aku...Diaorang tak cari pun nama ke..ke sebenarnya abang aku dah budget lelaki tau aku rasa.Sebab bila kakak ipar aku kata perempuan. Serius muka die terperanjat gila.hehe..Mula2 cakap nama NurHaziqah.Tapi last2 bagi nama NurArifah Annisa.Memana jelah.Sunat memberi nama anak selepas 7 hari kelahiran kan.

So kepada yang di luar sana.Korang janganlah bersedih ea kalau masih belum di kurniakan rezeki menimang cahaya mata.Mungkin belum rezeki or mb belum tiba masanya Allah nak bagi.Macam abg aku.Dia kawin lama dah .5 tahun tau.Tapi diaorang tak putus asa.Terus jugak berusaha akhirnya membuahkan hasil.Aku tak tau apa ikhtiar terakhir yang diaorg buat.Tapi kita kene lah percaya Qada dan Qadar Allah.

Kadang-kadang ada dikalangan para-para perantin baru ni suka sangat sebut nanti2 lah dulu.Nak honeymoon lah apalah or cakap belum bersedia.No good sebenarnya.Adakala apa yang kita cakap tu satu doa.Jadi jangan amalkan.Nanti akan jadi lambat pulak dapat anak.pastu mula lah stress lepas stress achner nak buat anak.hehe...

Jadi ni aku period dah lambat 6 hari..apakah ni?..hakhak...babai




Salsabila Cafe

Sabtu malam minggu berdating..eh dating ke..oh tidak ..aku ikut En Hanafee melepak dekat Salsabila Cafe dekat Kebun Teh Johor Bahru.First time sampai kot.Selama ni En Hanafee je melepak dengan geng2 moto die.So sbtu lepas tu die baik hati plak ajak aku sekali dengan Kina.So jom2 jalan2.Tiba hampir pukul 10.00mlm tunggu En Hanafee balik keje.


Kina pun dah ngantuk.Dia bantai tido dari dalam kete sampai lah balik umah.Bestkan..Semut2 tangan ngendong die sepanjang kat sana.Jadi tak dapat nak amik gambar cafe ni.Tapi happening lah suasananya.Seronok untuk lepak2.Dengan angin2 sejuk tiup sepoi2 bahasa.Sejuk gila.Macam rasa ada kat Nami Island pulak.hakhak





Tu makanan yang aku oder.Mee Salsabila And Strawberry Shake.Sedap A+++...Cer lah try.Nak2 mee tu.Mee hoon yang macam dia goreng dulu pastu letak kuah.Harga RM9.Untuk Strawberry Shake tu RM8.En Hanafee makan Nasi Goreng Salsabila.Biasa je lah kot macam nasi goreng biasa RM8.Air sama dengan aku.

Lepak punya lepak.Mata aku pun dah jadi layu.Sangap banyak kali.Tengok jam dah pukul 12 mlm.hoho..Jadi marilah kita pulang...



Wednesday, October 31, 2012

Tuesday, October 30, 2012

PhotoShoot Helena With Adeeb



Saja2 buat photo shoot Helena ni.Al kisah nya budak opis aku asmah baru beli kamera Panasonic Lumix gf5.So dia dalam proses nak belajar semua function yang ada.So lagi try2 lah amik pic baby2 riang ni dekat Kota Iskandar eh bukan Puteri Habourla.Aku kompius tempat sudah.Jadi jomlah tengok2 gambar yg ada jom.


Yang kiri tu lah Adeeb , my best friend punya anak Norizan Husin.Yang kanan tu budak ucuk acam Kina Jarah


Ini adeeb yang omel2 bulat2.Baik je dia tau.


Ini lah Kina Jarah.Emm baik lah jugak dia ni..Kheeen.Cer buat muka baik Kina


Ha kan cute gini.Hehehe..Sopan sikit


Jangan di kacau anak bujang org Kina.Dapat Adeeb sepak kang.Bongeng muka



Adeeb ni good boy.Pandai posing.Byk lah shoot dia boleh di ambik dalam keadaan tenang2


 

Emm dengan Kina?....emmm...Semput nyawa kameraman.



Comel je kalau bebudak  berposing.




Tak dapat best shoot utk pic ini sebab kedua2nya tak reti diam.Kejap pandang sana kejap pandang sini.Kang terlentok kesana kang kejap terlentok kesini pula.


"Adeeb diaorg nak amik gambar kita tu,Jomlah pandang kamera"



Serius ni cantik.Adeeb kaki kuat berdiri.Amik gambar kasut pun lawa ha.


Emm budak kecik ni payah sikit.Sibuk nak capai kamera jek.Tak boleh nak berdiri diam2


Last2 meniarap aje lah.Senang.Nak ambik jugak gambar macam kaki adeeb tu.Tapi gambar kaki yang dapat adalah........





Hak..hak..memang mintak nyawa lah aku di buat kina petang yang berbahagia itu


Eh lupa nak kenalkan emak2 baby riang ini.Depan itu saya.Belakang itu lah kawan saya.




Tengok lah kelaku berdua itu.Comel lahai


Pandang2..Jeling2..hehe


Amik gambar sendiri


Sekarang dah pndai dah dia.Kalau kita nyanyi tepuk amai2 dia pun nepuk lah tangan.




kalau anak sendiri  muka herot berot pun di katakan comel ekk.Ahaks.



Last2 setelah kepenatan dan kepanasan bagai Helena nak ngempeng.

Dah babai.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...