Support JDT Blogger

Wednesday, May 20, 2015

Menghabiskan Cuti Dengan Melancong Ke Batam Indonesia - Part 1

Melancong katanya ye...Sebenarnya tak tau arah tuju nak bercuti kemana haritu...Mula-mula macam teringin na nak pegi Langkawi.Tapi jauh na.En Hanafee kata pun kalau drive dia tak nak..Kalau naik flight dia nak..Tapi kalau nak ke Langkawi kene dr KLIA...Lagi lah bertambah cinta cintun nak kesana pulak.Pastu plan nak ke Genting pulak..Eh mcm lagi mls anak2 penakut main air..Tapi kalau kat umah sensorg berejam duduk dlm bilik air main air paip..Apa pun tak boleh...

Aku pun sebenarnya tak berapa suka nak jalan jauh...Boleh gitu..Aku tak sanggup nak mengadap perjalanan bersama anak-anak .Diaorg cepat bosan , nanti mula lah ek ok ek ok sensorg..Mak ko dah lah camni..kang naik suara naga aku kat dalam kete...Jadi plan punya plan decide nak ke Batam je lah..Memula Tg Balai tapi kansel ke Batam...

So sabtu lepas 16.5.2015 kitaorg ke sana dari Jetty Stulang Laut...Naik ferry pukul 8.45pg....Juling biji mata pepagi hari aku dh bangun siapkan bebudak..Nak kejarkan ferry..Bangun kul 5.30pg tapi kul 7 lebih jugak baru gerak...Semput...Dulu ferry nak ke Batam boleh naik dari Puteri Habour tu..Tapi dah suspended sejak Sept lepas if tak silapnya..Tak ramai orang nak naik dari sana.

Kitaorang parking dekat the Zone stulang.Bayaran parking tak mahal pun .RM6 jek utk 1 hari tu.Kiranya kitaorg pegi sabtu n ahad tu balik...Takut jugak berpuluh inggitkan.....So lelaju beli tiket sebab dah nak dekat kul 8.30pg.Ferry kat sini jalan setiap 1 jam..Jadi jangan bimbang lah ye..Boleh je relax2 lagi tapi kitaorg nak cepat smpai sana..Boleh rehat-rehat dulu.

Harga tiket ada sikit kelupaan ....Utk org dewasa lebih kurang RM145.00 pergi dan balik...Utk budak mcm Kina umur 11 thn kebawah if tak silap RM85.00..Kores 1 thn lebih tak kene bayar tapi kene byr just cukai apa tah....Si tukang beli tiket pun bila di tanya lupa...Jadi aku anggar kan gitu lah lebih kurg harga...Tiket balik tu kita boleh naik bila2 punya ferry pun..



Alhamdulillah dapat ferry yang selesa dan bersih jek.Ada toilet kat belakang ferry pun bersih jek.I like.


Disebabkan tadi bekejor ferry kul 8.45 tu tak sempat nak sarapan pun...Just beli roti bakar and air tin jek..Kat dalam ferry boleh bwk makanan tau jgn risau.Pastu kitaorg plak duduk dekat dgn mini bar dia kat belakang...Ada pulak jual maggie instant....RM5.00 satu.En Hanafee beli...eh sedap pulak....Makan lah kami anak beranak sebagai mengalas perut utk sampai ke Destinasi.

Seronok betul Kina & Kores....Tgk laut dgn air berombak2..Kores ikut ayah naik atas, Kina tak berani.....Penakut punya budak...hehe.....



Dalam 1 jam perjalanan dua2 dah tombang ngorok..Ngantuk na gaknya bangun awal pagi.Nasib bebudak ni tak mabuk laut..Maknya pulak rasa pening-pening lalat..



Perjalanan dalam 1 jam 40 minit gitu...sampai lah kami ke destinasi yang di tuju iaitu Pulau Batam.Sambung next entry ye..Dah panjang na pulak..hehe











16 comments:

  1. Wah bestnya..tak terfikir nak pegi batam..

    ReplyDelete
  2. entry kami ke tg.balai n batam x publish2.. dah setahun dlm draft hahaha

    ReplyDelete
  3. Br nyiap 2 bdk ton.. aku dh ber 3.. dh mcm tangan sotong menyiap..tu lom kua suara2 jeritan kuntilanak dek bdk 2 ketul nie..kalau ngan paknyer dia wat men jer..

    ReplyDelete
  4. Br nyiap 2 bdk ton.. aku dh ber 3.. dh mcm tangan sotong menyiap..tu lom kua suara2 jeritan kuntilanak dek bdk 2 ketul nie..kalau ngan paknyer dia wat men jer..

    ReplyDelete
  5. Salan, nak numpang beriklan ya :) Terimakasih

    Batam Itinerary 3D2N :
    1st day
    • Upon arrival at Harbour Front and after immigration custom clearance you will be greeted by our friendly tour guide + driver.
    • Check in hotel at Batam Center hotel
    • Around city ( Goverment-Industrial-Mosque-Vihara,etc)
    • Lunch will be served at Bumbu Desa ( Sundannese Taste ) / TBA
    • Transfer to Visit Bengkong area ( Batam miniature, adventure,etc )
    • Dinner will be served at Golden Prawn Resto ( Seafood Taste ) / TBA

    2nd day
    • Breakfast at hotel
    • Sightseeing tour to visit Barelang bridge, Galang Museum, Vietnamese Camp, Dragon Fruit Farm.
    • Lunch at Nasi Padang / TBA
    • Transfer to visit Mega Mall
    • Dinner served at A&W Resto ( Western Food ) / TBA

    3rd day
    • Breakfast at hotel
    • Check out time
    • Transfer to Nagoya area ( Nagoya hill mall, shoppping area )
    • Lunch at Grand Duck Resto ( Chinesse taste ) / TBA

    For more info and details :
    astri.ryunita@gmail.com / +6281235111103

    ReplyDelete
  6. Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. seronoklah budak2 bila di bawa berjalan-jalan. hehe.. trip percuma ke Bangkok.

    ReplyDelete
  7. salam....
    maaf tuan / puan saya tumpang share sikit di blog ini
    saya agency pelancongan di bandung menyediakan kreta unttuk city tour bandung, ada juga pakej hotel dan transpot untuk 3malam 4hari.
    untuk yang minat sila contact.

    wahtsap +6287821719271
    facebook brek.yahya19@gmail.com
    triptothebandung.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Homestay kampung dekat pantai.ada moto sewa di batu besar nongsa batam dekat pantai melayu.hubungi012 2708467

    ReplyDelete
  9. Bestnye.. Teringin nk pegi batam.. Tgk mcm mne tptnye.. Feri tu paling awal pukul 8.45pg..last pukul brape ye..tau x

    ReplyDelete
  10. Bestnye.. Teringin nk pegi batam.. Tgk mcm mne tptnye.. Feri tu paling awal pukul 8.45pg..last pukul brape ye..tau x

    ReplyDelete
  11. Anda susah Insya allah kami bantu dengan cara mudah.
    TAIP ( Booking Tiket )
    Whatsapp : Arin +60107670389 kami akan bls secepat mungkin.

    PASTIKAN ANDA BACA SAMPAI HABIS.

    Service Booking:
    [ √ ] All Tiket pesawat
    [ √ ] Tiket Feri

    - Feri batam to stulang
    - Feri stulang to batam
    - Feri stulang to tanjung pinang
    - Feritanjung pinang to stulang

    Payment :
    - Maybank2u (from Malaysia )
    - Bank Mandiri ( from Indonesia )

    Selepas urusan selesai kami akan berikan E-Ticket/ NO BOOKING dan arahan selanjutnya.
    TQ...

    ReplyDelete
  12. salam dr seberang.,

    tg balai 2017., ;p

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...