Support JDT Blogger

Monday, January 9, 2017

6 Perkataan Mengambarkan Diri Sendiri

Days 5 - Challenge By JDT Blogger

Jangan lupa like page JDT Blogger ye

Amboi , disuruhnya kita mengambarkan diri sendiri nih.Banyak pulak tu sampai 6.mihmih.Okay jadi marilah kita angkat bakul sendiri beramai-ramai.Yelah mestilah mengambarkan diri yang okay2 jekan.

Alah nak upload photo dia kata kene donlod application ekk.Update pakai phone gini lah nya.Jadi entry ini tiada gambar.Bai

6 gambaran.

1. Kelakar. Haha saja jelah rasa macam diri ini kelakar pulak.Suka sebenarnya buat lawak.Bukan lawak mengitai2 berlonjak bagai tu ye.Melalui percakapan je pun.

2.Malas. Bukan malas apa tau, malas nak layan benda yang remeh temeh sangat lah.Konsepnya gasak kau lah nak buat apa pun.Malas aku nak layan.Tapi bukan semua benda lah.Ada yang perlu ambik tau tu jangan ko jadi malas pulak

3.Berdikari. InsyaAllah i will survive.Bukan lah kata apa pun ,tak suka sangat nak bergantung dekat orang.Rasa mana yang kita boleh buat tu , buatlah sendiri.Cuma kalah sikit dengan mak je.haha.Selalu bergantung kat mak jagakan anak2 bila dia tau anak dia ni dah tak larat sangat.

4.Peramah. Dah katanya kelakar.Tak kan lah tak peramah pulak kan.Hakhak.InsyaAllah siapa yang tidak kenal akan tidak paham akan aku bercakap ni.

5.Garang. Dengan anak-anak lah of course.Tapi cuba semakin kurangkan sebab rasa tak best pulak ajar anak tapi nak marah aje.Diaorang kecik lagi bukan tau apa pun.Kalau marah cepat saje sejuknya.

6.Manja. Aku hentam je ni.hehe.Nak manja dengan laki tapi laki tak pandai manjakan pulak.Free je kene sepak kang.Haha

Eh dah lah.Tu je rasanya.Maybe orang keliling lagi tau kot pasal diri kita ekk

Apa Ada Dalam Beg Korang Ekk?

Days 4 - Challenge By JDT Blogger

Jangan lupa like page JDT Blogger ye

Cabaran blogger challenge yang masuk hari ke 4.Patutnya publish semalam.Tau jelah hari cuti-cuti.Nak pegang handset ada je jadi tukang rebut.Jadi memang tak update ler semlm.So kali ni dia suh bercerita pasal apa yg ada dalam beg.Aku kan beg tak banyak tau.Tak reti nak beli bebanyak sampai 3 4 .Kurang- kurang setahun 1 .



Ok sila lah tengok apa je ada.Takde apa pun sangat.Benda basic je.Ada beg duit,ada handset, ada buku bank juga dan ada lipstik yang aku jumpa semalam hasil mengemas.Haha.Makeup-makeup tiada ye..Tidak lah kuasa aku.Bedak compact?..Lagi lah takda..😌.Ada pen sahaja.Haritu letak buku tapi macam sempit sendat sangat , aku keluarkan.Beg ni pun kecik na lahai.Sampai akak ipar aku tegur.Anak 3 begnya kecik benor katanya.huhu.

Simple je kan.Sebenarnya ada je resit2 terselit tu.Tapi dah ku buang dah.Entah kenapa entah nak simpan bagai.Jadi kene lah selalu bersihkan beg ni.Kalau tidak macam memikul batu kekdahnya.hehe

Ok lah cukup sampai di sini.Jangan lupa like page JDT Blogger ye.Saya masih tak sempat nak blog walking nih.InsyaAllah ye kawan-kawan nnt saya pergi menjengah kami semua

Saturday, January 7, 2017

Days 3 - Gambar bersama Kawan

Days 3 - Challenge By JDT Blogger

Jangan lupa like page JDT Blogger ye


Gambar dengan kawan banyak lah.Tapi tak tau kenapa dalam banyak-banyak mereka yang terpilih.haha.Sebenarnya rindu dengan mereka.Dulu sama-sama satu tempat keje.Lepas tu sorang-sorang meninggalkan saya yang masih terkantang kanting disini.Mihmih

Tapi tak tau lah maybe semangat setia kawan yng menebal atau kitaorng ni dah rasa macam very close sesangat, sampai sekarang masih lagi berhubung .Sampaikan ada rasa nak buat reunion ex-Nadi pulak.haha.Lama tak dengar lawak-lawak bongok sesama sendiri.Rindunya lahai.

Sekarang dekat ofis pun masih lagi budak-budak lama yang boleh tahan jugak lah kadar memekak nya bergaduh tak habis-habis.haha.Bergaduh manja katanya.Best sebenarnya kalau kawan yan boleh bergurau kasar ni.Hati kene kental sikit bila kene ejek.Yang penting jangan makan hati lah.Dalam bergurau kadang-kadang ada nasihat, ada teguran.Jadi yang positif di ambik yang negatif di buang jejauh.hehe

Dah lebih 8 tahun bersama dengan Nadi Group.Rasa sayang nak pindah, rasa sayang nak berhenti.Pendek kata segala bagai rasa ada.Tapi bila pikirkan bila anak makin bertambah, bila anak dah mula bersekolah, terpaksa juga rasanya melangkah pergi.huwaaa. Eh tapi bukan sekarang lah.Masih lagi berkira dari segala macam hal.Moga di permudahkan urusannya.

Eh dah abis pulak idea.Bai.



Friday, January 6, 2017

Gambar Setahun Lalu - Harith Assessment di Indebrain Therapy Centre Impian Emas (No Autism)


Gambar setahun lalu.Kalau siapa mengikuti FB aku dan masih ingat lagi pasal Harith aka OYES ni.Aku hantar dia pergi buat assessment tentang perkembangan diri dia yang masa ni umur dia dalam 2 tahun 4 bulan macam tu.

Biasalah mak-mak ni, rasau pasal anak bila mana perkembangan dia tak seperti kakak KINA.Masa n oyes tak lagi bercakap.keluar pun sepatah 2 je dari mulut.Lain dia diam je.Suka main sorang-sorang.Bila campur dengan sepupu sepapat, lain orang main lain pulak dia main.Last-last mesti menyorok bawah tilam kecik dekat bilik.hahaha

Tekun betul kalau menghadap sesuatu benda macam lego ke . kereta ke, dia main lah senyap tapi kadang ada juga bunyi enjin kereta tu..hehe.Main dengan kakak asik keje membuli je.Akaknya tu dah lah kaki meroyan.hahaha.. Stress mak ko

2 3 kali ayah dia cuak bila panggil tak menyahut dekat rumah.Ingat dia main tengah jalan ke pergi ke mana.Rupanya tercongok dekat beranda depan rumah duduk diam2.Ayahnya terpekik manggil macam apa dah.

Tu antara yang kitaorang risau masa tu pasal Harith ni.Tertanya dia ni kenapa.Takut ada ciri-ciri autism yang kita tak tau.Jadinya kitaorang pergi ke INDEBRAIN THERAPY CENTRE IMPIAN EMAS ni untuk kepastian.Firstly mak bapak akan di soal selidik terlebih dahulu ye.Dari kita mengandung, beranak, sampai kan lah dia membesar.Macam-macam soalan sebab dia mahukan info dan relatekan dengan budak si Harith.Lepas tu dia kan ambik masa setengah jam untuk bersama dengan Harith dalam satu bilik untuk uji dia .Masa ni mak bapak sila keluar ye.

Result? Harith Zaheen bebas autism.Cuma dia ada masalah kepada sel-sel otak kurang berhubung SPD (Sensor Processing Disorder) . Maksudnya dia punya information tu lambat sampai sebagai contoh "Harith buangkan pampers" . Arahan tu dia lambat untuk catch up.Maybe pada pendengaran dia cuma dengar pampers saje. Jadi kene cakap berulang -ulang banyak kali sampai lah dia dapat tangkap yang kita ni suruh buang dia buang pampers.

Sekarang Oyes ok ke?Allhamdulillah beransur ok.Umur dah 3 tahun 2 bulan .Take time jugak.Cakap masih pelat.Dah tak pakai pampers tau .Kencing belari pegi bilik air.hehe.dah selamat aku hantar pergi sekolah untuk dia bergaul dengan kawan-kawan.Nak kan dia biasa bercampur, bermain dan bercakap dengan kawan-kawan.

Ok panjang nampaknya entri ni..Mihmih.Kita tutupi dengan gambar Harith Zaheen latest ye.

Muka berlagak

Information :

INDERBRAIN OCCUPATIONAL THERAPY CENTRE
5A JALAN IMPIAN EMAS 5/2
TAMAN IMPIAN EMAS 81300 SKUDAI JOHOR
012 794 5212 (Puan Syikin)


"31 Days  Challenge By JDT Blogger"
Days 2

Jangan lupa like page  JDT Blogger yer dekat FB.
Bai

"31 Days Challenge by JDT Blogger" - SIAPA SAYA

Waduh berwajah baru dah blog ni.Meriah sikit tengokkan...Kalau tak kusam semacam je dengan warna coklat-coklat kayu tu.Dah hampir 2 3 tahun agaknya tak pernah tukar.hakhak.Dengan harapan mood memblog kembali bersinar pada tahun baru ini ye.Walaupun tengok kalendar dah 6.1.2017.Satu post pun tak muncul.Hmmmm

Kawan-kawan tagged kat FB ada cabaran dari JDT Blogger untuk update entry selama 31 hari dari 5 Jan 17 - 4 Feb 17 (31 Days Challenge by JDT Blogger). Jadi aku menyeret segala kuderat inih untuk menyahut.Walau dalam keadaan sayup-sayup...hahaha.Mau tak sayupnya, dah 6.1 dah entry tak muncul pung.Dah terhutang 2 entry pulak.Jadi mari menulis now now now.

Ok untuk tajuk pertama yang diorang cabar adalah "Siapakah Saya"

Aku adalah aku.Mihmih.Nama panjang aku NORHALIMATON BT ESA. Nama panggilan Aton.Walaupun ramai yang panggil aku Maton.Dimana aku tak suka di tambah M di depan..haha.Jadi meh lah kamu semua tukar panggil saya ATON ye.

Umur 33 tahun.Alahai.. dulu masa kecik bila dengar umur 30 sumting macam ni mesti kita anggap orang tu dah tua kan.Tapi kenapa aku rs macam tidak ni.hahaha... 

Ada seorang suami yang acah-acah penyanyang, ada 3 anak yang acah-acah nakal, masih memiliki ibu bapa yang sangat aku sayang.Tq mak beranak kan ATON.Bila dah dapat cucu pulak sama-sama tolong jagakan.Luv u much.Kalau tak telefon mak satu hari macam tak sah rasanya.Kalu tak telepon esok mesti cakap kenapa mak tak telepon aton semalam.hahaha.Tq ayah bekerja keras sekolah kan sampai masuk Universiti.Bekerah kerja sampi dah tak mampu nak berkerja sebab dah lanjut usia.Sekarang pun ayah tak sihat.Jalan pun melayang-layang.

Lagi apa ye? Buat masa ini masih lagi berkerja dan buat parttime job.Bekerja sebagai HR & Account .Dah nak hampir 8 9 tahun dah dekat sini.So far allhamdulillah masih bertahan.Part time Job? Bisnes kecil-kecil jual barang tupperware, jual Makanan sunnah Qaseh Gold , jual hasil kraf tangan and latest nak try buat sulaman pulak.Moga di permudahkan segala urusan ye.

Cukuplah tu ye.Sembang-sembang simple je nih.Kang complicated sangat kang kene kecam pulak.haha.


Latest photo saya 



Ok pada sesiapa yang nak join "31 Days Challenge by JDT Blogger" boleh lah jengah ke blog  http://www.wawaashiharaa.com/2017/01/31-days-challenge-by-jdt-blogger.html

jangan lupa ye like page JDT BLOGGER









Wednesday, December 21, 2016

Rumah : Cat Warna Apa?

Kalau ikutkan pada En Hanafee dia tak nak cat rumah kami tu.Biar warna putih katanya..Aku dah rasa macam....hmmmmmmm

Putih ni susah lah nak di jaga.Budak-budak ni main kejar-kejar pegang dinding pun dah ada cap tapak tangan.Jadi atas kerahan dan paksaan ,ku paksa jugak dia mengecat.Kikiki

Warna pilihan sudah semestinya KELABU..Senang nak match dengan perabot ,Langsir segala bagai.Jadi aku pilih 2 tonne warna.Kelabu pekat dan kelabu cair sikit.

Tarra...Hasilnya..Allhamdulillah seperti yang di harapkan.Kekadang warna dekat tong ni bila dia apply dekat dinding kan lain..Tapi yang ni ok lah..Sejuk mata memandang.




Warna kalau dalam gambar macam seakan sama.Tapi beza sikit.Biasalah guna Kamera cap ayam ni tak dapat nak capture cantik sikit.Ke aku yang tak reti ambik gambar?haha

Kitaorang guna jenama Jotun..5 liter dalam RM90.Jadi untuk rumah kitaorg tu just pakai 2 tong je lah.Tu pun ada lebih lagi.Nak cat bilik En Hanafee kata malas...hahaha


 Yang atas ni guna KOD IRON GREY...hasilnya seperti dalam gambar..Soft kelabu jugak.

Yang ini pula KOD WARN BARE.Dia macam cair -cair kelabu.hehe


Sesi mengecat bersama kanak-kanak ribena ni.Hasil laki bini mengecat berdua.Sangat gigih ye sambil berperang dengan anak-anak.

Next kita update bnda lain ye.Kitaorang dah selamat duduk dah rumah ni.Tengah pujuk hati nak update sesatu.

Kos mengecat adalah dalam RM250 lebih gitu.Mana nak beli berus , mana nak beli roller, batang dia lagi...Kalau upah orang mengecat tak berapa pasti berapa kosnya.Ni untuk dalam rumah bahagian bawah je tau..Untuk luar kitaorang tak cat pun.

Friday, November 4, 2016

Review : Rakit Ayah Handal (Teluk Sengat Kota Tinggi Johor)

Hai semua..seperti yang di janjikan di FB aku...aku dah kata kan nak review tentang Rakit yang aku pergi masa cuti Depavali haritu.Let's read ye dear.

Plan nak pergi rakit ni memang dah lama...Tapi hanya cakap-cakap kosong dengan En Hanafee.Secara kebetulan pulak hakak iparku mengajak pergi rakit..Mula-mula dia suggest rakit lain..Tapi rakit tu dah penuh booking dan harga pun boleh tahan..Jadi aku pun terus lah suggest kan Rakit Ayah Handal ni pada diaorg dan Alhamdulillah rakit ni masih available.

Lokasi Rakit Ayah Handal ni di Teluk Sengat Kota Tinggi.Dari rumah aku nak kesana 1 jam 30 minit sahaja.Tak jauh pun..dari Jeti nak ke Rakit pun dalam 5 minit je.Dekat sangat tu.Saja nak bagi anak merasa naik bot.Suka lah diorg dan berkelakuan sopan dan dalam keadaan terkawal,hehe


Yang gambar atas yang bawak boat tu owner Rakit ye..Baik sangat pakcik ni.Berkali-kali nasihat jaga anak-anak.Sampaikan dia buat kan kepung dekat pintu rakit tu.Barulah dia balik tinggalkan kami disini.


Keadaan rakit.Aku tak pernah pergi rakit sebenarnya,Jadi ni pengalaman aku yg pertama lah bersama anak-anak.Dari review orang yang selalu berakit which is suamiku dan akaknya, dia kata rakit ni sangat cantik kemas dan bersih.Safety untuk bawak anak-anak kecik sebab dia berkepong.Kebanyakan rakit yang ada ianya berbentuk open...Kalau bentuk open ni aku rasa dengan aku-aku terjun nak selamat kan bebudak ni...haha...Paham- paham je lah bebudak... berapa banyak kali tawap aku mengejo budak Haziq..Adoi..


Nak bagi dia senyap ...ikan kecik masukkan dalam baldi...Mengekek dia ketawa.Tukang melayan si kak long nya..Abg ngah keje dia membuta...haha...



Nyawa-nyawa ikan..akhirnya ikan meloloskan diri ke air..hehe



Ada tempat untuk lepak-lepak, dudu-duduk.. Yang lain diaorg tidur kat sini..Sejuk nak mati..Kami anak beranak tidur dalam bilik.


Ada bilik dekat sini , boleh sembahyang sejadah dah sedia ada, air untuk ambik air sembahyang pun dia asingkan satu tempayan. Toto, bantal dan tikar semua tersedia.

Berdepan dengan bilik tadi ada dapur.Pun complete set ye.Kuali periuk ada, dapur gas ada.Jug air pun ada..eh serba serbi ada...Kemas je tau.


Belakang ni toilet.Ada air masin boleh buat cebuk..hehe..nak mandi tu pepandai lah berjimat dengan air bersih dia sediakan dalam tempayan.Aku mandi pakai 2 gayung je air tau..hehe...Kalau rajin bawak lah air bersih dan air mineral sekotak.

Rakit ni tiada bekalan letrik ye....hanya sedia batery charge untuk hidupkan lampu tu sahaja.Dah nama tengah laut, jangan nak mengharapkan keselesaan..hehe...Yang ada anak kecik bawaklah kipas yg guna batery tu.Pepandai lah kamu nak survive kat sana..hehe..

Ikan ada banyak tak?..Ok lah pada aku..ada dapat ikan bawal, pari, duri, debam. and yang lain aku tak berapa nak kenal. 

Selalu orang yang naik rakit ni 24 jam je.kalau lebih dari tu muntah belilah kang.Rakit tak berbuai sangat lah..biasa sahaja.Aku macam pening-pening sikit je..Lepas tu elok dah.



Seronok kan bila tengok mereka semua seronok.Percutian singkat yang penuh bermakna..Tq kepada semua yang terlibat.kalau nak rasa pengalaman dan percutian yang berlainan moh ke Rakit Ayah Handal.tak mahal pun cuma RM250 semalaman. Dah bai 


Sila lah contact no itu.hehe








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...