Support JDT Blogger

Thursday, June 21, 2018

Friday, June 8, 2018

Friday, February 23, 2018

Kos Melahirkan budak si Hayfa Zulaikha

Hee..Tajuk nya pun.Ada yang tanya aku masa lahirkan Hayfa ni tak kene jahit ke?...Ikutkan tidak, tapi kulit aku ada koyak sikit.Dia jahit dekat kulit sikit.Tu je.

Masuk dekat wad selepas bersalin tu dalam pukul 5.30 ke 6 macamtu.Nurse datang dekat wad cakap Hayfa ni penafasan dia laju.Jadi kene bantuan oksigen.Cuak jugak masa dia cakap macamtu.Tapi allhamdulillah sekali aje dia ambik oksigen tu.Lepas tu ok dah stabil.Aku dekat dalam wad tak dapat tidur.Badan bisa-bisa sangat..Tidur sambil mengerang tahu.Bila doc datang cakap dia memang takde bagi aku apa-apa injection thay whylah aku rasa bisa badan.Dan sekali lagi dia ulang aku beranak secara natural...apa yang naturalnya tah...hehe

Disebabkan Hayfa ni di beri bantuan oksigen semua.Jadi bill nya haruslah cekik kedarah.haha..Aku beranakkan si Hayfa ni dekat Hospital Columbia JB.Masuk sana pukul 9.30 malam 27.10.2018 keluar pukul 5.00 petang 28.10.2018.Bilik 2 beds.Hayfa masuk oksigen sekali sahaja.Kosnya adalah RM3800.00 ... berhuhu je lah masa tu. En Hanafee dah cakap ni..lepas ni beranak dekat HSA je..๐Ÿ˜Œ

Sebelum ni ...Helena RM2600 (2012).. Harith RM2400 (2013).. Haziq RM3000 (2015)... dan Hayfa rekod termahal setakat ini RM3800 (2018). Wah...

Thursday, February 15, 2018

Pengalaman Melahirkan Anak No 4

Allhamdulillah.Tahniah pada diri sendiri sebab selamat melahirkan anak no 4 dengan jayanya.Ku kongsikan cerita ye.lebih kurang dengan pengalaman yang lepas cuma keadaan nya berbeza.Bergitu...mihmih

Start mula rasa sakit tu..eh sorry, bukan sakit, tapi keluar darah.Ikutkan pada due adalah 30.10.2017.Start mula keluar tanda 27.10.2017.Tengah iron baju nak pergi keje laki bini.Terasa macam ada lendir keluar , terus pergi toilet check, tengok ada darah dan lendir.Ok dah mula rasa acah-acah berdebar.

Kejut suamiku, cakap elok-elok je pun takde lah gabra macam dekat dalam tv tu.Boleh pulak En Hanafee kata dia kene masuk keje sebab ada keje dia yang tak settle lagi.Aku pun kata.aku takde rasa sakit lagi.Cuma tanda je ni, pulak aku pun ada keje belum settle plus meja tak berkemas lagi.Jadi masing-masing ambik keputusan pergi keje.ekeke.

Masa nak hantar anak pergi rumah nenek mereka tu dah ada jugak rasa contraction.Tapi tak kuat sangat.Takpelah ku layan kan aje.Cakap dekat En Hanafee aku halfday je kot rini.Tapi sudahnya fullday keje.haha sebab sakit tak kerap.Biasa je.Masa nak balik keje baru cakap dekat budak ofis yang aku dah keluar tanda dari pagi cuma contraction datang dan pergi.Dah diaorang membebel pulak cakap dah tanda sibuk nak datang kerja...huhu

Watsup pulak dekat group tanya ibu-ibu lain, dah keluar tanda dan tak rasa sakit sangat kene serah diri ke? Diaorang suruh serah diri sebab takut ada apa-apa jadi plus mulalah cerita menakut-nakut kan aku.Jadi aku kata En Hanafee jom lah malam ni kita pergi sepital.

Sampai sepital dalam lebih kurang pukul 9.30mlm.Contraction pun manja na lahai.Pergi daftar semua dia tolak aku ke labour room untuk check jalan.Bila check dia kata dah 5 cm.huhu...Nurse kata masuk wad lah dulu, Maybe esok bersalin.Jadi aku pun masuk lah wad.Bila baring-baring contraction datang menyerang.Tu memang standart kot.Bila kita kene seluk mesti akan rasa sakit datang.Buat-buat tido pun sakit terasa jugak.Jadi tak selesa.Aku tengok jam baru pukul 2 pagi.Cuba tahan lagi, tapi dalam hati pikir baik beranak pagi ni je..Kurangnya esok boleh keluar.Kalau beranak esok pagi tu..Kompom esoknya lagi baru boleh balik.

Jadi ku panggil je nurse cakap dah tak tahan.Diaorang tolak ke LR dan check jalan baru 7cm.Tapi dia kata boleh lah kalau nak beranak.Masa tu ada nurse ni baru dia bagi tahu yang Dr Rohaini yang patut menyambut aku beranak emergency leave.En Hanafee dah bengang jugak sebab diaorang tak bagitahu awal masa kiatorang daftar lagi.Tapi nurse tu macam banyak kali mintak maaf sebab tak info awal.Sudahnya teruskan je lah.Dah aku pun terbaring kat situ dah tukar baju segala.Dr ganti masa tu Dr Ragesh.Cuak tahu tak masa tu.Takut pulak kene dengan Dr lelaki.Tapi bila dia sampai and buat kerja dia dia very the lemah lembut and nice spoken.ngeh..ngeh...

Diaorang kata aku beranak secara natural.Takde drip water, takde cucuk2 jarum.Kira ko beranak ni macam beranak dekat rumah tapi cuma beza ada dokter dengan nurse dekat situ bagi semangat dan tolong aku.Untuk sekian kalinya untuk kali ni masa nak meneran contraction takde.๐Ÿ˜“Ikutkan kalau nak meneranbila contraction datang kan.Abis kalau datang nya kejap na mana gaya aku nak teran.Serius aku boleh ketawa senyum sambil bual-bual dengan En Hanafee and nurse kat situ.Aku tak boleh teran ..nak tunggu contraction sampai lambat sangat.Tido budaknya kat dalam gaknya.

Puas jugak lah aku teran.Buat malu je kan anak dah 4 pun tak pandai.Bila rasa gitu aku stress tak dpat teran.Mula aku nak jerit dalam LR tu.Bila jerit pekik pukau gitu baru lah rasa baby tu nak keluar.Walaupun Dr banyak bantu bukak tetap jugak lah meroyan dalam tu tak tentu arah.haha.Sampai bengang En Hanafee dengan aku.Gasaklah situ.Asalkan puas melontar vokal dan akhirnya keluar jugak si kecik ni.Adoi lah, pengsan bila mengenangkan.Aku tanya dia tak boleh gunting ke biar budak meluncur keluar laju sikit.Dr kata aku pakai kaedah natural.Lagi2 natural yang dia cakap.Aku ni dan nak macam separuh mati teran baby tak keluar.

Tarra fresh from oven nih.Untuk anak no 4 ni ku dapat gegirl.2 pasang dah anak. 2 pompuan and 2 lelaki.Lahir 28.10.2017 pukul 4.30 pagi

Nama di beri Hayfa Zulaikha.Sepenuhnya ku yang bagi.Hehe.Ikut macam nak Hayfa Zalikha.Tapi maksud Zalikha tu takde.Tukar jadi Zulaikha.

Ok dah penat taip...mihmih...Tunggu cerita next pengalaman melahirkan anak ke 5. ....hahaha...Bai

Wednesday, February 7, 2018

Hai 2018

Hai.. ku kembali lagi...Memang tiap tahun akan kembali...sebab semangat tiap tahun nak update blog tu ada.Tapi tulah dia datang mood kejap je ni..Lepastu dia sayup-sayup menghilang.

Jadi moga di beri kekuatan yang berkali-kali untuk update blog ye.Nak mari bercerita pengalaman melahirkan anak ke 4.

Hakhak hak

Bai

Monday, January 9, 2017

6 Perkataan Mengambarkan Diri Sendiri

Days 5 - Challenge By JDT Blogger

Jangan lupa like page JDT Blogger ye

Amboi , disuruhnya kita mengambarkan diri sendiri nih.Banyak pulak tu sampai 6.mihmih.Okay jadi marilah kita angkat bakul sendiri beramai-ramai.Yelah mestilah mengambarkan diri yang okay2 jekan.

Alah nak upload photo dia kata kene donlod application ekk.Update pakai phone gini lah nya.Jadi entry ini tiada gambar.Bai

6 gambaran.

1. Kelakar. Haha saja jelah rasa macam diri ini kelakar pulak.Suka sebenarnya buat lawak.Bukan lawak mengitai2 berlonjak bagai tu ye.Melalui percakapan je pun.

2.Malas. Bukan malas apa tau, malas nak layan benda yang remeh temeh sangat lah.Konsepnya gasak kau lah nak buat apa pun.Malas aku nak layan.Tapi bukan semua benda lah.Ada yang perlu ambik tau tu jangan ko jadi malas pulak

3.Berdikari. InsyaAllah i will survive.Bukan lah kata apa pun ,tak suka sangat nak bergantung dekat orang.Rasa mana yang kita boleh buat tu , buatlah sendiri.Cuma kalah sikit dengan mak je.haha.Selalu bergantung kat mak jagakan anak2 bila dia tau anak dia ni dah tak larat sangat.

4.Peramah. Dah katanya kelakar.Tak kan lah tak peramah pulak kan.Hakhak.InsyaAllah siapa yang tidak kenal akan tidak paham akan aku bercakap ni.

5.Garang. Dengan anak-anak lah of course.Tapi cuba semakin kurangkan sebab rasa tak best pulak ajar anak tapi nak marah aje.Diaorang kecik lagi bukan tau apa pun.Kalau marah cepat saje sejuknya.

6.Manja. Aku hentam je ni.hehe.Nak manja dengan laki tapi laki tak pandai manjakan pulak.Free je kene sepak kang.Haha

Eh dah lah.Tu je rasanya.Maybe orang keliling lagi tau kot pasal diri kita ekk

Apa Ada Dalam Beg Korang Ekk?

Days 4 - Challenge By JDT Blogger

Jangan lupa like page JDT Blogger ye

Cabaran blogger challenge yang masuk hari ke 4.Patutnya publish semalam.Tau jelah hari cuti-cuti.Nak pegang handset ada je jadi tukang rebut.Jadi memang tak update ler semlm.So kali ni dia suh bercerita pasal apa yg ada dalam beg.Aku kan beg tak banyak tau.Tak reti nak beli bebanyak sampai 3 4 .Kurang- kurang setahun 1 .



Ok sila lah tengok apa je ada.Takde apa pun sangat.Benda basic je.Ada beg duit,ada handset, ada buku bank juga dan ada lipstik yang aku jumpa semalam hasil mengemas.Haha.Makeup-makeup tiada ye..Tidak lah kuasa aku.Bedak compact?..Lagi lah takda..๐Ÿ˜Œ.Ada pen sahaja.Haritu letak buku tapi macam sempit sendat sangat , aku keluarkan.Beg ni pun kecik na lahai.Sampai akak ipar aku tegur.Anak 3 begnya kecik benor katanya.huhu.

Simple je kan.Sebenarnya ada je resit2 terselit tu.Tapi dah ku buang dah.Entah kenapa entah nak simpan bagai.Jadi kene lah selalu bersihkan beg ni.Kalau tidak macam memikul batu kekdahnya.hehe

Ok lah cukup sampai di sini.Jangan lupa like page JDT Blogger ye.Saya masih tak sempat nak blog walking nih.InsyaAllah ye kawan-kawan nnt saya pergi menjengah kami semua

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...