Support JDT Blogger

Friday, May 9, 2014

Pengalaman Melahirkan Anak Kedua

Hai saya menjelma kembali....Lama dah menyepi dari blog ni.....Kata nak cerita mcm2 tapi nan ado nampak gayanya....Jadi rini paksa diri rajin kan diri menulis pengalaman melahirkan anak no 2 yg dah cecah umur 7 bulan itu...hahaha...Bagus...Ni kalau wayar tak de yg tertanggal boleh lah ingat.....Tak pun aku hentam je nak nyedapkan cerita....hehe....Eh tak lah ni cerita benar....Tak baik nak cerita benda bohong2 ni kan...

Ok next sebelum mukadimah aku jejak 3 perenggan marilah kita kembali ke cerita nak di ceritakan ye....Tarikh due untuk anak kedua patutnya 29.10.2013...Tapi dia terkeluar awal tanpa sengaja pada 24.10.2013.Kenapa aku kata sengaja...?..Sebab kalau aku tak pegi checkup dekat sepital 24.10.2013 tu mb baby ni keluar lmbt sikit.Kenapa?..Sebab ms aku g sana doctor secara tak sengaja jugak nak check jalan..haha..semua secara tak sengaja ye...

Ms aku g checkup ni aku bwk mak aku n kina...En Hanafee keje...Jadi kononnya lepas check up nak ke jusco beli keperluan baby lagi.Tapi ms checkup tu doktor nak check jalan pulak..Lahai..Kene seluk lah nampak gayanya......Waduh2...Ni lah part yg paling nyampah seluk2 ni.....Jd doctor check tgk dh ada 3cm bukaan.....Jd doctor tanya sakit ke tak ni.....Dah tentulah tidak..Memang tak ada rs apa pun tp dah bukak 3cm...Jd Doctor kata "warded to Labour Room"....aku mcm.....oi2..saya tak rasa nak beranak lagi oi...huhu

Ms tu baru pukul 10 lebih kot....Aku tanya doktor balik memang kene masuk wad ke...Doktor say "yes" awk dah nak beranak dah ni.....haha....Jd nya aku mintak balik dulu nak prepare apa patut..nak antar anak n mak balik n jugak nak suh En Hanafee balik keje.So doktor kata paling lmbt datang sini pukul 2.00ptg....Baik....

Tepon En Hanafee, cakap slow2 takut dia gelabah pulak..Jadi aku suruh dia balik jgn gopoh2 bwk slow2 je.Kul 2 baru pg melaporkan diri.Aku gerak pulang balik umah aku dulu..tunggu En Hanafee sampai..Kemas2 brg....Mandi....Barulah antar mak n Kina Kuna balik umah mak aku.

Part paling aku takut is tinggalkan Kina mlm tanpa aku.Sebab aku bajet kurg2 esok aku baru kuar wad.Tak penah tinggalkan dia pun..Tapi kuatkan lah hati jugak...Cium2 dia, salam2 mak n ayah pastu gerak pegi umah mertua jap, makan kat sana , mak bekalkan telur...Dia kata niat dalam hati mintak2 nak beranak senang mcm mana telur ayam tu keluar..hehe...


Ok tu mukadimah nak warded je tu..Panjang na...haha...Lantak sapa nak bc teruskan lah ye..Ok check in pukul 2.00pm on 24.10.2013.

Baru je cecah bontot kat katil  wad dah ada nurse datang.Dia kata "awk ke yg nak kene masuk Labour room tu?....Aku macam...aku ke?....Baru 3cm dah nak kene ke labour room ke...Ok i is cuak2 sudah ni...Nak kene teran dah ke...Selalu masuk labour room kalau dah 5cm n dah smpai ms meneran....Jadi ku turutkan jua lah....Salin baju semua pakai baju hospital pastu diaorg dripkan water kat aku supaya rasa sakit tu dtg.Sebelum tu dia ada check jalan lagi.Masa tu Doctor Rohaini dah datang dah.Dia check and still 3cm lagi...Jadi dia kata kene dripkan water utk rasa sakit dtg n dia terus pecah kan air ketuban...Ha pelik kan terus pecah kan air ketuban ms tu jugak..sebab dia nak aku rs sakit...

Jadi nurse tu pun rajin berbual dgn aku n En Hanafee ms tengah prepare semua barang...Dia kata selalu bukaan ambik ms 1 jam utk 1cm..Jadi kalau aku baru bukak 3 cm, nak jejak kan 10 cm marilah kira berapa jam aku kene ada kat situ..hoho...7 jam kah?...Biru muka nunggu..Ms dalam 1 jam pertama tu aku relax2 lagi..Siap whatsapp dengan bebudak opis lagi ni...sakit memang tak ada..Tgk pd graft pun nurse tu pelik napa rasa sakit tak ada ni...Jd dia naikkan sikit drip tu tinggi kan lagi dia punya ubat kot...Tu pun dalam setengah jam baru aku rs contrction....Ms tu ok2 lagi lah..En Hanafee ada melayan jadi takde lah aku terasa sgt...Kali ni dia tak ketawa kan....Tp dia byk menanya plak..Tengok graft naik dia cakap "sakit ea"...Ye syg...sakit lah oi...pastu graft turun dia ckp lagi "eh turun dah, tak sakit lah tu"...kang graft naik lagi "ha dah mula nak sakit tu"..Amboi ko ye...Kemain lagi ...

Jadi dah nak 1 jam lebih, aku dah rs mcm tak tentu arah dah ni..sakit gila2...Tak boleh tahan betul...Aku suh en Hanafee picit2 kaki.Tangan dia aku dah pulas2 dah..Memang gila2 ni.Meraung2 aku dlm tu...Dia datang dah kerap sgt..Tak tertahan.Nurse kat situ kejap masuk keluar sebab dia nak kene bantu doctor kat bilik sebelah ada sorg patient nak beranak jugak.Jadi aku dengan En Hanafee je lah dlm bilik tu.Aku ckp kat dia panggilkan nurse..Aku memang dah tak tahan sgt dah ni.

Nurse datang, dia tgk graft memang dh tinggi sgt sakit tu.Jadi dia seluk..Tepat sekali bukaan dah nak jejak 8 ke 9....Ms seluk pun die kata tengok kepala dah memang nak keluar dah...sikit je lagi ni....Kot ye pun sikit jgn lah byk ckp ye...aku dah sakit dh ni oi.....jgn nak pujuk2 hati aku ni ....Ms dia buat preparation pun dia masih berbual2 lagi ckp bagus lah baru 2 jam dah nak bersalin ada org tunggu sampai esok..potpet..potpet...Lantak ..aku dh tak dengar dah...Pastu dia ckp kejap ea doktor tengah nak smbut baby sebelah...awk tahan jap.....huhuhu...Gitu...Tahan katanya.....Aku dah tak sabar rasa nak teran ni oi...huhu

Tak beberapa minit doktor dtg..En Hanafee dah ada kat sebelah..Terus doktor kata push....Ok part push ni aku kekadang tak paham...Nak push mana gaya ni....Aku tak retiiiiiiiii.Tapi push lah jugak...Entah apa ntah aku push kan.....Jadi mcm biasa tus...bunyi gunting..hehe...Ok push lagi..Tak dapat2..Terjerit terpekik kot aku ms tu...Aku smpai merayu2 ckp kat En Hanafee tak boleh....syg tak boleh..Nangis2 bagai...Tak tau lah napa rs susah sgt....sebab dh byk kali push tak boleh...Jadi doktor kata "saya gunting lagi ea bg laluan"...hukhuk...2 kali gunting, ni kalau tak dpt jugak tak tau lah..Tapi masih jugak 2 3 kali n lebih aku push...Aku push lagi kuat2 n akhirnya keluar terus budak tu..huhu...takda sangkut2 dulu kat kepala baru badan...N jugak masa tu korg tau tak aku tak nak tgk baby tu..aku terus nangis peluk En hanafee.Meraung2...Sampai En Hanafee kata "dah2, anak kita dah kuar dah tu..Tengok mata dia sama mcm mata saya"...



Ok dah habis babak meneran, gitu lah gayanya..Aku tak tau kalini mcm teruk na rasa nya..mcm serik sgt...Ceh serik na lah kan...Alhamdulillah jugak sakit tak lama..Masuk pukul 2.30ptg pukul 5.30ptg dah bersalin.Cuma mcm biasa tak reti nak neran je yg aku fobia betul....Sama ms Kina dulu.


Jadi ni lah budak ucum acam tengik ni.Nama di beri Harith Zaheen B Mohamad Hanafee.Dengan berat 3.37kg.Mana lah mak ko ni tak pengsan nak neran nak oi..Mak nye dh lah kerempeng gini.

Ok dah cukup panjang dah tu..Nanti2 sambung topik lain plak..Aritu ada yg bertanya kat saya...beranak kat colombia asia  ni mahal ke?.....Kalau mcm kes sy ni....Masuk 2.30p.m (24.10.2013) to 12.00pm (25.10.2013)...2 katil dalam 1 bilik (laki boleh teman sekali, walaupun sebenarnya ikutkan tak boleh..huhu)..Drip water saja vakum2 or alat2 bantuan lain tiada guna.Makan & minum di sediakan.Dengan doktor Rohaini Total semua dalam nak dekat RM2,500.00.

Sy rasa harga ok lah....Tak mahal..Tak macam Kina dulu ..Ms Kina dekat pakar perbidanan.Harga mahal sikit.Tapi mb sbb ada alat bantuan vakum n beranak ari ahad..Doktor kene ot..hehe..Eh tapi betul lah,...Kalau kita pakai bnda2 tu semua kira charge lain tau...Kalau dulu tgk bil Kina , vakum RM250, aku kene induce ubat lagi RM250,Doktor Ot RM200....Kat Colombia aku tgk bil patutnya dalam RM2600 lebih lah, tapi dpt diskaun pulak...hehe..

Ok2..dah2...cukup smpai disini ...Bye.

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...