Support JDT Blogger

Friday, August 16, 2013

29 Weeks Dah Hoi

Pejam celik tetiba rasa perut dah besar.Pastu kira-kira dah 29 weeks rupanyakan.Bila orang tanya madang je aku cakap 6 bulan lah 7 bulan lah.Tak ingat pun.Huhuhu...Baru nak masuk anak kedua tu malas nak kira.Anak 3 4 kang tetiba tau arini dah due dae gaknya...Tu kekadang tu nak ke KK pun tarikh terlepas 1 hari lah 2 hari lah....Nasib tak kene marah kan.

Ada yang nak tengok perut ke...?...Gambar raya ritu perut tak nampak sangat kan.Perut comel jek pun.Tapi orang dalam punya gendang kemain lagi.Sakit tau.Suka bergerak kesana kemari.Senak Omak nye.Dulu masa Kina relax2 je kot.Tapi kali ni macam agresif aje.



Ha tu gambar perut macam nampak tak nampak je kan.Sebabnya pakai warna hitam kot.Shawl tu kawan opis yang pakai kan.Aku tak reti.Tapi ngegada nak beli .Aku pakai dah senget benget dari rumah.Nyampah.Kina takde boleh lah pkai.Kalau ada dia jangan haraplah kan.

Dah kene kira gerak baby.Tapi dekat buku aku takde catit pape lagi.Good.Takpe ada checkup 19.8.13 ni mari kita menanda.Hahaha....Sebenarnya penting kira gerakkan ni.Ritu kan aku ada jumpa 2 kawan yg masing-masing dah 6 & 7 month anak meninggal dalam perut.Jangan memain.Ini cerita benar.Yang sorang tu sebab tali pusat anak terbelit sendiri.Yang sorang lagi aku tak pasti sbb ms tu baby belum kuarkan lagi.After raya baru die masuk hospital.Ko bayangkan bawak perut tp baby dekat dalam dh takde.Nanti kalau aku jumpa dia aku ngepoh ea...hehe.

Ha ok lah ada masa bercerita lagi.Line internet seciput n selembab.Aku uplod gambar tu ntah ada ntah tidak.

Dah bye

Wednesday, August 14, 2013

Raya Rayu Raya 2013

Selamat hari raya semua....Alhamdulillah masih di beri kesempatan untuk berhari raya kali ini bersama keluarga tercinta..Dan yang paling best dapat beraya dengan En Suamiku sayang.

Suami aku kan kerjanya bukan lah opis hour mcm laki org lain ye anak2.Bekerja ikut shift.Tapi bila tiba hari raya ni selalunya diaorg akan bergilir2 cuti raya.If tahun ni laki aku dpt cuti jadi jangan harap tahun lepas dia dapat beraya bersama2 ye....Jadi gembira nya tahun ini mesti kasi lebih...sebab tahun depan mesti terpongok kami InsyaAllah bertiga beranak (auww aku, Kina n baby) tanpa suamiku syg itu.

Ok kemana aku beraya kali ini?.....Kali ni kami berkumpul bersama keluarga mertua di Paya Mengkuang.Semua adik beradik En Hanafee balik eh sorg je berada di perantauan tak dapat pulang.Jadi ada lah sedikit meriah dengan anak2 sedara ipar duai semua.Tapi tulah anak sedara dah byk yang besar, jadi bila jejak kaki kat umah nenek diaorg semua start motor ukur jalan.Jadi tinggal lah beberepa kerat kat umah tu je yg ada kan.Kina selaku paling kecik lah jadi modal melayan keletah dia.


Gambar keluarga En Hanafee



Gambar kami.Kina dah ngorok.huhu


Cucu2 yang dah bujang.Kejap2 hilang ntah kemana tah.

Gambar memang tak banyak pun.Takde sape yang nak ambik gambar sangat Aku jelah dok snap gambar si Kina Kuna tu.Susah nak ambik gambar .Bergegar semua, Lari sana sini, nak rampas kamera la.Haish


Menjerit kene paksa gambar


            


Nak main kat bawah ikut sepupu-sepupunya.Aku la jadi tukang jaga untuk memgawasi pergerakkan kenit ni...Kalau tak selagi batu ke kertas di makan nya kang...Makan hati tau beraya tak dapat mkn kuih raya rumah orang.Dapat sejamah dua je pastu pegi kejor dia.

              

                                             Gambar raya bertiga takde.Jadi ni jelah yang mampu.    

             

Mintak duit raya dari nenek.Kemain lagi kedek2 datang dekat.


Dah dapat lari lelaju kat ayah dia...hehe


Bukak sampul raya tu..Pastu dia jerit..."Wet"...hehe..Jadi dia sudah paham dalam sampul tu ada duit..Next salam dengan org lain laju je la kan.


Dalam tengahari tu aku balik umah mak aku pulak yang sekangkang kera dari rumah mertua.Balik pun naik moto je.hehe...Bergitula hendaknya tiap tahun...Kesian Kina takde feel balik kampung.Nak buat camne Kina mak ko terpedaya kawin dengan orang dekat.haha....


Puas ngaruk pastu membongkang tido.Sekian.
                                                                     
























Tuesday, July 30, 2013

Ramadhan yang ke 21

Hukhuk...Apakah ramadhan ke 21 baru kau nak munculkan diri kan kat blog...Selama ni dok menghilang kemana?...hehe..

Aku rasalah kan mood orang kalau mengandung memang swing kwing muing selalu...Malas segala macam bentuk.Ditambah plak bulan puasa ni.Ceh dalam malas2 pun aku ada jugak ambik tempahan untuk buat kuih mama carrie....tau tak kuih dia macam mana?..


Ni lah bentuknya.Oder aku ambik pun tak banyak .Kuih ni memerlukan kesabarn yang tinggi kalau buat.Kahkah..Tapi aku suka...

So untuk Ramadhan kali ini Insya Allah persiapan dah dilakukan agak sempurna jugak.Apak pakai baju raya tahun lepas sebab tahun lepas dia tak dapat beraya.Jadi jangan nak membazir sangat lah ye.Pakai jelah baju itu...Emak & anak je berbaju baru..Kikiki...

Ok cerita persiapan raya next entry lah ea...ni cerita bulan puasa je dulu.So setakat ini 2 je kot makan luar .Sebab rasa cm tak mampu nak g mkn kat hotel2 ni.Rege kemain cekik darah..baik aku beli kasut raya lagi byk pekdahnya kan.Yang lain ada makan kat umah akak, umah both of mak.Itu sajalah.Lebihnya masak di rumah tercinta.

Kelam kalibut lah kalau nak masak.Balik keje pukul 5.00ptg smpai umah around 6.00 ptg.Ha bersilat lah kau mcm apa kat dapur tu.Bersilat dgn Kina lagi.So bila smpai umah je Apak Kina mesti bawak dia jalan naik motor.Aman tenteram lah aku nak masak kekdahnya.hehe

Ok lah nanti kita ketemu lagi jika ada waktu kelapangan ea.tatata

Saturday, June 29, 2013

Luaskan Kuasamu Johor

Ceh...arini 29.06.13 adalah perlawanan final piala FA antara Kelantan dgn Johor aka JDT.Sebagai anak jati orang Johor kekdahnya hanya dapat bagi kata semangat je ye...Nak pegi al mintak maaf ea...Sy tak berminat dengan orang yang berasak2 .Ada lemas aku kang.Jadi InsyaAllah akan menonton di rumah sahaja.

Untuk budak sekolah aku dengar kalau Johor menang Isnin cuti ekk?...ke?.....Abis bagi orang yang bekerja ni?...hehe...Cuti lah jugak ekk...Baru adil....

Okeh lah Johor , main bebetul mlm ni....Cipta sejarah baru untuk JDT okeh...." Ayuh Johor..Ayuh Johor...Ayuh luaskan kuasa mu".......

Dah bye nak nyanyi pepanjang tak berapa nak tau pulak....tu pun ntah kan betul ntah kan tidak baris ayat..kikiki

Wednesday, June 19, 2013

Yes I'm Pregnant Again..Alhamdulillah & InsyaAllah

Alhamdulillah....Pregnant lagi nampaknya.Bukan nak berahsia dengan kawan2 semua tapi sebenarnya macam ada rasa segan, dan rasa masanya belum sesuai untuk di beritahu pada semua.Orang kata kalau baru pregnant jangan beritahu orang awal2 dulu.Yelah kita pun tak expect samada baby okeh atau tak untuk bertahan sampai lah abis 1st trimester...

Now dah 21 weeks....InsyaAllah due doktor bagi 29.10.2013.Tak tau lah tu samaada cepat ke lambat.Kalau Kina dulu sampai aku kene induce sebab terlebih hari smpai seminggu.Jadi adik nya nanti ada kemungkinan ikut jejak Kina atau sebaliknya.


Buku Merah dah buat dah.Masa nak pegi buat ni aku dah cuak je takut kene marah kan.Biasa lah ada sesetengah nurse akan marah sebab jarak dekat na kan dengan anak sebelumnya.Tapi kalau dah rezeki tak kan lah nak dibuang pulak kan.Tapi nasib baik diaorang okeh je.Aku last period 22 Jan 2013 makna nya Kina baru 10 bulan masa tu dah tersangkut.

Teknik merancang tak betul agaknya.Nak2 macam aku niha merancang sendiri.Jadi bertahan lah sampai 10 bulan je lepas tu terlepas pulak...hahaha....En Hanafee tu memang kekadang dia dengki dgn aku..Ni bila aku mms dia masa tu gambar upt 2 line.Gelabah budak.Dia kata mcm tak percaya dan susah nak terima.

Aku pun masa tu rasa macam tetiba down sikitlah.Aku kesian Kina.Baru je nak membesar, baru je nak bg dia manja dan kasih sayang lebih sikit.Tapi dah nak dapat adik pulak.Tapi lelama kitaorg boleh terima.Lelama jadi teruja pulak nak ada baby lagi.Kina?

Fuyo dia punya mengaruk tuhan je yang tahu.Kekadang naik angin aku di buatnya.Lepastu kerap lah tak sihat.Mak aku kata biasa budak nak beradik memang gitu.Ada je tak kene.Tapi sekarang kan aku rs mcm makin sayang je dengan Kina.Kalau kat opis teringat je dia kat umah tu.Macam2 kelaku.Tak sabar nak balik keje ke kadang nak ambik die gomol.Walau hakikat dia tak suka di gomol.haha


Gambar scan masa 9 minggu.Baby inside ok2 saja.Membesar ikut minggu.Alhamdulillah.


Ni gambar latest 12.6.2013.Masa usia aku 29 tahun.hehe...Sambut birthday.So tu lah gambar perut berusia 20 minggu.Seciput je.



Ni gambar Kina Jarah latest jugak.Bakal kak long sayang bacin ni.Ntah lah boleh ke tidak jaga adik.Aku takut dia lagi lebih dari adik kalau tengok kan gayanya.Hehehe

Okehlah cukup lah ea sampai disini saja.Nanti sambung lagi bercerita.Doakan saya selamat sampai melahirkan.

Dah bye



Tuesday, June 18, 2013

Kina Si Budak Kepoh Dah Pandai Bercakap

video

Kina Jarah dah masuk usia 1 thn 3 bulan.Makin kepoh mulut dia.Suka tengok perkembangan dia.Dah boleh lah bunyi apa yang kita sebut.Tapi ambik ujung2 je lah.Tak tau lah maybe dia tau secara sepontan atau kami yang penat mengajo dia berckp tiap2 hari.

Walaupun suara mak dia ni berdemper nyaring2 manja.Tapi Kina seakan memahami apa yang mak dia cuba sampaikan..hahaha.Dah pandai kalau bukak tv ckp nak "atun"...Macam manggil nama mak dia kan.Hakikatnya nak tengok kan katun.Kemain lagi.

Tapi best jugak bila anak dah mula nak belajar bercakap ni.Bila balik keje aku berbual lah dalam kete cakap  apa2 yang patut.Yang tak patut pun aku cakap.Hahaha....

Okeh lah layan lah video Kina Jarah tu.Tak tau lah jd tungang ke tertonggeng video tu.Ni pun berejam nak uplod.

Dah bye

Monday, May 27, 2013

En Hanafee Aka Ayah Kina Jarah Aka Laki Saya

Lama tak ngumpat pasal ayah Kina kan.Asik lah bercerita pasal anak saja tak sudah.Jadi mari kita bercerita pulak pasal apak.Hakhak

En Hanafee ni memang susah sikit nak lekat kat rumah.Ada je benda di buat.Mancing , berbasikal dan berkonvoi motor tu je lah kejenya.Nampak macam baru 3 benda je kan dia buat, macam tak banyak kan.Cer kau suruh dia buat list schedule untuk setahun.Maunye beratur penuh kesana kemari.

Aku relakan je hobi dia tu.Kekadang dalam hati membebel jugak.Tapi bila pikir dari dia buat benda bukan2 baiklah pergi penuhkan aktiviti mu itu dengan benda berfaedah ye.Kalau duduk rumah kang aku di ringsekan nye suruh melayan dia.Jadi pergi lah kandaaaaaaaa..................

           
Hobi memancing ni memang dari muda belia lagi.Dulu ayah dia nelayan.Tapi jarang nak ajak anak kelaut.Jadi anak belajar lah sendiri memancing....Jadi laut dan En Hanafee tidak dapat di pisahkan..Dulu berenti kejap hobi ni sebab aku ngandung.Tapi after tu dah takde pantang lagi dah.Tau2 kang senyap2 cakap pergi mancing kat kolam lah kat sungai mana tah di susurnya kat kampung tu..Mancing ikan takpe, jangan mancing orang....Kalau tak siap kau napi..hahaha


Ni kat ladang sawit orang pun jadi keje.Mancing ikan haruan katanya.



Adakala rezeki dia murah bila turun ke laut memancing dalam bot.Dapat ikan besar muka berseri je kalau balik rumah.Cer tak dapat ikan, muka ngalahkan asam kecut.hehe



Okeh ni hobi masa dia baru berjinak-jinak keje kat MALAKOFF.Mula2 ikut kawan2 saja suka suka if tak silap aku lah.Pastu lelama jadi minat dia pulak.Banyak kali join charity ride tiap tahun dan semalam baru je balik ke pangkuan keluarga setelah 3 hari mengayuh & duduk dlm HILUX dari JB ke KL.Jadi aktiviti saya dan Kina adalah duduk di rumah pada waktu cuti wesak lepas.SEDIH.


Poyo boleh tahan.Eh tapi dia handal tau mengayuh.Nampak je kecik budak ni.hehe


Orang kuat yang selalu hasut dia berbasikal ada di belakang En Hanafee...Kiki


Next hobi is bermotoran.Eh betul tak ekk.Ha minat yang ni aku tak tau mana datangnya.Yang aku tau dia beli superbike ni masa Kina baru je 2 bulan beranak.Tak hagak-hagak orang tua ni tau.Tapi sebab semua menggunakan duit dia jadi aku cuma jadi tukang izin je lah ye.

Bila ada superbike ni lagi lah dia tak lekat umah.haha.Tiap malam kalau aku balik keje tengok dia baik semacam je tersenyum-senyum tergurau-gurau manja dan bertanya manja-manja guna msg "Malam ni ada nak kememana tak?"...ha tu aku dah paham sangat lah tu.Tak lain tak bukan dia nak pergi jumpa geng2 motor lah tu.huhu.....Dulu masa mula-mula aku macam nak berangin jugak dia asik lah kuar malam, aku jugak dengan Kina tinggal 2 beranak kat umah kan.Tapi lelama aku menredhailah sekali lagi.Sebab lepas tu mesti dia akan ajak kitaorg pegi jalan-jalan pulak.Hehehe...Kira fair lah pembahagian waktu tu kan.


Dia suami ku.Kalau heheagak nampak flat motor ni kat jalan raya dan bunyi mcm ribut tu En Hanafee lah orang nya


Geng2 motor.Ada saja aktiviti kesana kemari.

Okeh lah...Panjang melebor dah.Ada masa kita bercerita lagi ye.Jadi pada sesiap kalau nampak saya pergi keluar kemana-mana tanpa En Hanafee tu jangan pandai-pandai buat spekulasi pulak ye.Sesungguhnya Laki saya tu jadual sangat lah padat.Lain kali macam nak suruh dia ampal schedule dalam bilik.Sebab kalau nak ke mana-mana kene cop dia cepat2.

Macam malam ni ada main boling pukul 8.30mlm.Kurang-kurang kene cakap seawal jam 10.00 pg.Hahaha..

Dah bye.












Friday, May 24, 2013

Bzzzz...Penat...Lelah.....Hari Wesak Pun Keje

Terbengkalai lagi blog ni.Baru bercita2 nak update selalu.Tapi mcm biasa cita2 dan angan2 je lebih.Hakikat nan ado.

Okehlah lately bz sedikit dgn keje ofis.My partner cuti sebulan.Jadi memeng haruslah tunggang langgang hidupku ini uruskan budak interview, budak masuk keje, gaji budak, pas ptp,claim eh semua lah.Boleh di katakan turun naik kilang hehari aku di buatnya.Lekat kejap kat ofis.Pastu kuar balik.Memang mencabor.Sampaikan GA kat kilang tu kata aku dah makin kurus..haha....bukan aku memang kurus ke.

Partner aku si budak semah cuti.Dia buat minor operation.Eh monir ke ekk perut kene tebuk 3 tempat?...Hakhak....Nak tau sebab apa sila lah jenguk blog beliau ye dekat sini.Sakit berkaitan dgn perempuan yang sudah berkahwin.InsyaAllah ye Semah akak doakan awk berjaya mencapai apa yang awk hajati k.Isnin ni dah naik keje kan.Pantas sikit.Aku dah nak macam separuh mati ni.Nasib ada bantuan dr Cik Ana kita.hehe..Tq Ana bantu akak yang dlm kegelabahan ini.Kiki.

So sebab itulah saya tak sempat nak update kat blog.Tengok FB pun dapat kejap2 je.Kalau kat umah kang berebut plak dengan Kina.Sibuk na nak main Talking Toms tu ha.

Muka pun ala-ala sembab.haish makin cepatlah nampak tua.

Penat hoi rasa badan.Untuk sebulan ni dah 2 kali aku berurut kaki.Sebab terasa tegang sangat.Kadang malam-malam hari mintak tolong  En Hanafee plak sapukan minyak panas.Kalau tidak gelisah tak menentu nak tido.Penangan betul ni kamu cuti tau Semah.Tapi syukur alhamdulillah selama sebulan ni aku dapat masuk kan lebih kurang 20 orang pekerja...Wah..clap..clap..clap..walau tak banyak mana tapi haruslah berbangga..kikiki..

Hari ni hari wesak.Tapi saya masih lagi bekerja.Rajin benor nampaknya.Hakikatnya bos yang tak bagi cuti.Hoho..So menanguk lah di opis.bagus jugak aman sikit kat opis ni.Kalau tak berderang dering tepon berbunyi je..Lemas nak menjawap.

So cuti ni masih lah duduk rumah sebab apak Kina sibuk ada Charity ride sampai lah hari ahad ni.Semalam mlm dah gerak..Tak dapat nak manja-manja di mlm jumaat..hahaha...

Heh dah lah mls nak tulis dah.Cukuplah tu update sikit.Sambung buat keje pulak.Tq pada yang follow blog ni ye.Follower bertambah sudah nanti sy follow kamu pulak ekk...Tatata


Friday, May 10, 2013

Si Manja Ayah


Kina dah mula manja dengan ayah dia.Terkekek kekek ketawa kalau main dgn ayah kat depan bila aku masak kat dapur.Tapi dengan syarat aku tak boleh lalu time dia tengah main dengan ayah .Kalau tak automatik dia nangis nak ikut aku.Ngada tak?...

Nanti kang kalau aku tengok anak beranak ni senyap je aku intai2 lah.Sunyi je ha..Apalah yang diaorang buat?....Sila rujuk gambar bawah....


Tertido lahai.Penat na main kan.Senang na tido dengan ayah gini gaya.Tepuk2 bontot je.Bak kata ayah dia "Kene tau skill"Rahsia katanya kalau nak tau.Ewah......

Banyak kali dah ayah dia tidokan dengan cara macam ni.Time dia nak.Kalau Kina kata dah tak nak kang..Mengaruk tak sudah macam malam lepas.Semput nafas aku.Dah tido pastu bangun nangis kuat2 tak nak berenti.Semua dia tak nak.Entah apa angin tah.Tersedu2 sebab aku geram aku campak dia atas katil..pastu aku tak layan dah.Ayah dia amik lagi sedu2 nangis.Last2 pas kat aku balik pujuk2 baru lah okeh sikit.Bukak surah Yasin buatkan susu pujuk lembut2 baru lah okeh.Tido.Settle

                                                 

Kina ni banyak ragam.Bila dia kata ngamuk dia ngamuk.Bila dia kata nak main ketawa2 best la layan.Bila dia kata nak tido kang bukan main lama lagi tidonya.Macam tulah.Dengan nenek n atok belah aku bukan main suka lagi.Kalau dtg kejap nangis2 tak nak balik.

                                                   

                                                   

Anak pompuan memang manja dengan ayah agaknya ek?....Dengan ayah dia baik.Dengan aku jangan harap.Mungkin bosan la dengan aku yang dia pandang tetiap hari ni agaknya.Asik nak membebel je.Tapi walau pape pun mummy sayang sangat Kina mak jarah ni.

                                                   

Selalu Kina tunggu ayah balik kalau ayah pegi jalan tinggal kan dia kat umah.Tapi hampa.Sebab ayah balik lambat.Sebab apa Kina tunggu ayah....?

                                                     

Nak cukai ayah jalan naik moto keliling kampung....hehe





Wednesday, May 8, 2013

Helena Zahra With FM (ANMUM VS ENFAGROW A+)

Ritu aku ada cakapkan yang Kina dah tak menetek lagi dengan aku.Bukan terus tak menetek tapi aku dah campurkan dengan FM.Atas sebab susu aku makin kurang dan beberapa sebab yang tak dapat di elakkan.Hehe.Jadi aku punya stok pun dah umpama kais pagi mengais2...Kais petang tak terkais2.Bergitu lah hendaknya.

Jadi dah lama jugak aku tinggalkan proses mengepam.Dari tengah bulan 2 rasanya.Alat mengepam pun dah berbungkus rapi kat dalam laci.So bermula dari 23.2.13 Helena sudah start FM.Sorry ea Helena mummy mu ini terpaksa.

So sudah pasti ibu2 yang biasa menetek kan baby akan blur2 nak bagi susu FM apa kat anak.Aku ke JUSCO pergi tempat bahagian susu belek2 tengok2 jugak.Poning oi nak pilih mana.Pastu aku ternampak lah ANMUM ESSENTIAL ada kotak kecik dlm 200g isinya.Harga if tak silap aku dalam RM16.50 lah agaknya.So rembat lah.Aku mcm rasa susu ni bagus sebab less sugar kan.


Ni yang kotak kecik anmum.Untuk Susu lain memang takda.Beli yng besar 500g punya RM26.50 dekat mydin.tu untuk langkah 3 punya lah.So hampir nak dekat 2 bulan jugak lah aku beli susu ni.Harga memang mampu lagi.Sebab dalam sebulan Kina perlukan 2kg susu.1kg kat umah BS dan 1kg standby kat umah aku.

Tapi haritu Kina di landa demam dan batuk yang berlanjutan lepas minum FM ni.Ubat batuk antibiotik smua abis dah di telan.Ada jugak suggestkan madu.Pun aku try jugak dan lelama batuk makin nampak kurang.Tapi selang sekejap berkahak lagi batuk dia.Hampir sebulan lebih okeh.

Pegi lagi jumpa dokter tanya kalau perlu refer hospital ke apa.Tapi bila die check kahak dah nampak kurang.Aku rs sebab bantuan madu lah jugak.Sebab kalau dgn ubat dia kurang jalan.Lepas tu doc advise suruh tukar susu.Sebab Kina kan masih dalam proses nak serasi dengan FM, jd dia kata mungkin Anmum tak sesuai untuk dia.

Anmum ni yang aku tengok lah pada Kina susu dia ni jenis mcm lemak berkrim tau.Kalau Kina minum susu tu, bau kat mulut macam masih melekat lagi.Lepas tu kalu berak dia memang lawas lah.Tetiap hari berak kemain banyak lagi.Kalau tengok structur susu dia ada nampak kasar sikit la.Aku tengok kelebihan ada pada anmum tapi mungkin kurang sesuai dengan Helena.

Sebenarmya doc suggest aku amik susu soya untuk seketika.Bila aku search khasiat susu soya ni ramai plak kata tak bagus untuk perkembangan budak.Jadi aku batalkan niat itu lah ye.Pegi lagi JUSCO pastu ada akak ni tengah promote tentang susu Enfagrow A+.Dia cakap aku susu ni bagus sebab melindungi kanak-kanak dari batuk /astma dan kandungan DHA dia lagi tingi.Jadi aku ni dah terpengaruh lah dengan celoteh akak tu kan.Lelema terbekenan lah jugak.

Aku dah lama tau perhatikan susu ni.Dulu ada usha2 jugak.Tapi bila tengok harga rasa cam nak ternganga kejap.Kina pulak suka betul dengan iklan susu ni yang budak ketuk2 besi kuar lagu tu ha..Jadi semakin lah membuak aku perlu beli susu ni untuk Kina. Bila En Hanafee bg hint Ok je...Apa lagi lelaju mak eh meng'grab'....Hakhak...Nak beli yang kecik untuk percubaan takde pulak jadi terus je lah ambil yang 650g harga dalam RM45.

So far Kina okeh je dengan susu ni batuk berkahak pun dah takde lagi..Dan aku perasan otak dia berkembang dengan baik jugak la...Ke perasaan aku ke atau Kina dah makin besar atau jugak pengaruh susu itu.......Berak cuma kurang sikit lah tapi kencing mak ai..Kejap je dah berat pampers nya.Lawas kencing.Pastu susu dia kalau kita rs dengan jari pun mcm tak berapa nak manis sangat lah.Bila Kina minum bau mulut dia mcm susu pun takde lah melekat sangat macam anmum tu ha.

Haritu aku beli yang 1 kotak ada 2 isi yang berat nya 650g x2 = 1.3kg.Beli kat farmasi sebab kononnya ada less harga dalam RM84.Tapi semalam aku pergi kedai ubat Cina harga kat situ dalam RM79 jek.huh....Mencik.....

         
Ni ha bentuk susu dalam kotak yang ada 2 pack

Dah lah cite pasal susu kemain panjang na lagi.Nenanti aku update lagi pasal susu FM ea.Kalau ikutkan menyusu badan lagi senang sebenarnyakan.Takde lah alahan bagai macam ni.hehe.Lagi plak sekarng kalau nak berjalan banyak na bende nak di hangkut dengan botol,susu air panas bagai.Kalau dulu bwk tetek je kememana......Mintak maaf Kina sesungguhnya mummy mu ini terpaksa...Dah bye.


Tabiat menyusu Kina adalah menyusu sambil gentel telinga Tiger.Wajib tiger ni ada time menyusu.Kalau tak di arah2 nya kita tanya tiger mana..cepat ambik letak kat tangan dia.Hahaha...

Monday, May 6, 2013

PRU 13 - Parlimen Nusajaya Gelang Patah Milik DAP (Lim Kit Siang)

Uhuk..Akhirnya berakhir sudah PRU 13 semalam kan.Alhamdulillah rasanya tiada apa rusuhan yang berlaku di sekitar kawasan mengundi yang aku tau lah ea... CUMA berlaku sedikit provokasi di kawasan Gelang Patah apabila puak2 DAP n BN (yang aku nampak lah sebab bendera diaorg berkibar2).Nak tnya kang banyak pulak tambahan cerita.Jadi dapat lihat sahaja lah sebab semalam jem bila aku nak balik umah..huhu... Tapi aku rasa tiada kemalangan jiwa berlaku cuma turunlah juga FRU untuk menjalankan tugas mereka.

Dulu Gelang Patah ni penuh kawasan semak samun hutan rimba.Masa aku belajar kat Segamat dulu bila mana mbr2 yang asalnya dari Johor pun tak tau Gelang Patah tu kat mana.Kalau tau pun cakap "Ooo kawasan yang ceruk dunia tu ea"...Yelah ceruk dunia.Kawasan kau yang setinggan tu takde plak aku nak cakap.huhu..

Tapi tu suatu ketika dululah.Lihatlah kini...Cewah....Macam2 ada.Legoland pun ada, kawasan pelabuhan pun ada..Jambatan yang sambungkan second link pun ada...Jadi sebagai anak jati Gelang Patah ni berbangga lah dengan tanah tumpah tempat lahir...I is lahir kat umah okeh dulu...dekat kampung ladang Gelang Patah..hehe

Jadi pada PRU 13 smlm nampaknya telah memihak pada DAP aka Lim Kit Siang bertemu lawan nya bekas mantan Menteri Besar Johor Datuk Abd Ghani Othman.Jadi sekarang Parlimen Nusajaya telah di rampas oleh Parti Pembankang DAP setelah sekian lama bernaung di bawah BN.

Apa perasaan aku?....AKU REDHAAAAAA....Sedih ada....Sayu pun ada.....Tak tau mana pergi orang melayu ni...Nampaknya cina dah memonopoli ..Malas nak cakap banyak.Silap cakap kang ramai yang akan menjawap.Kita tengok sajalah apa perubahan yang akan di bawa nanti.Jangan Melayu hilang di Gelang Patah sudah.


Macam nak nangis dengar sajak ni...: ( ..Aku tak tau tempat korang macam mana keadaan..Tapi kami kaum melayu di Gelang Patah (maybe segelintir) semua rasa sayu dengan kemenangan DAP.

Sekian.Wasalam.

Wednesday, May 1, 2013

2nd anniversary

Alhamdulillah pd 29.4.13 genap 2 thn merempuh alam bahagia bsama en hanafee.kejap je kan.Di kurniakn anak perempuan yg bijak lg cantik dan baik, dikurniakn suami yg sempurna cukupla utk melengkapi hidup kami sekeluarga.InsyaAllah akan btambah ahli keluarga.Doakan ye smua agar hidup kami sekeluarga bahagia hingga hujung nyawa.

Hakhak.okeh cukup sudah ucapan sempena anniversary.So adakah aku menyambut nye dgn candle light bagai?oh sudah tentunya tidak.haha.Ko ingat en Hanafee nk ke melayan bnda gitu.Aritu kami sekeluarga hanya ke jusco tebrau saje.Ingatkn nak pegi zoo.Tp cuaca kurang elok.Jadi terbatal niat nk kenalkn Kina dgn haiwan2.

Masa kt jusco.Ayah sibuk pilih baju.Dia sibuk nak mop lantai.

Kina Jarah latest.Dah 13 bln masih x boleh jalan.Dok memapah je la.Tu yang melepek duduk kat lantai.Mulut bertambah bising sepanjang perjalanan.Saja nak hiburkan hati kitaorg gaknya.hehe.

So lebih kurang dah dapat apa yang dihajati kitaorg beredar ke giant plentong.Pegi belanja barang dapur.

Singgah jap mc d.Makan nugget dgn kentang.Eh mc d dah ada kentang keriting tu ek.Ntah apa nama tah.Tapi aku suka.Okeh tgk gamba atas tu ea.Kina manja cket dgn ayah sekarang.Makan nak ayah suap.Bru la abs.Kalau dgn aku naik tejerit pekik dibuatnya.Bgusla kina senang keje mak kau nanti

Ok after belanja brg dpur.Kami meneruskn perjalanan ke senibong.Teringin nak mkn nasi lemak.Ramai gila orang.Parking dah kene byr rm2 okeh.


 Rupa nasi lemak.Aku ambik ayam sambal tp kurang cket rasanya.Better ambik yang goreng sbb En Hanafee punya sdap.

Okeh bgitula suasana anniversary kitaorg..Takde apa yang special pun dan memang takde candle light dinner.Cuma ada la main tukar2 hadiah.haha.

Tu jela yang termampu untuk hadiah tahun ini ye.Sayangku hanafee ini merangkumi hadiah birthday blehkn?haha.

Okeyla tuan tanah nak mengundur diri.Ada masa ketemu lagi.


Ok bye

Tuesday, April 2, 2013

Start Meragam Sudah

Dah datang dah penyakit lama.Mula tak nak mkn sangat.Mula tak boleh nak terima air susu.Mula dah sembelit.Tekak payau..haih....

Sama lah dgn Kina Jarah.Makan tak nak.Nak jamah nasik pun berpaksa bukak mulut.Aritu dia demam sekejap.Tak lama 2 hari je.Selsema n batuk je tak hilang2 smpai sekarang.Mak aku kata mb sebab tekak dia tak sedap nk terima makan.Nasiblah susu dia minum.

Eh aku dah ckp tak Kina dah cmpur susu FM...Lupalah.Tapi entry tu tak buat lagi lah.Nanti lah aku buat entry FM utk Kina ea.Sian dia.Okeh nampaknya 2 entry aku hutang dah.Ni masih lagi entry santai2.Cerita2 yg lalu kat pikiran je yg aku taip ni..wahaha..Dasar....P.E.M.A.L.A.S.

Okehlah tata.Tataplah sikit gambar empunya diri sang suami dan anaknda tercinta ini ye.




Aku dah byk kali rotate gmbo ni.Tp die tetap lah terbalik.Dah malas aku nak betul kan lg....Bye


Monday, April 1, 2013

Salam April Untuk Semua

Menjelang sudah April..Laju gila ms berlalu ek..Our 2nd anniversary almost there..InsyaAllah mcm nak celebrate je.Ujung bulan ni..Eh jap aku mcm baru ingat je En Hanafee nak ke Thailand berbasikal...Huwaaaaa............Menciklah........

Takpelah celebrate lah berdua je dgn Kina....Kina c pengarang jantung tu buah hati ngada2..haha...Entry Helena takde ekk yang dia dah berusia setahun itu.Alah sian.Tunggu lah mak kau rajin sikit Kina.Nanti Mak mu ini akan coret kan sebaris dua cerita kamu ye.

1 April rini.Macam takde je dgr2 lagi org smbut april fool ekk..Baguslah.Ingat dulu2 ada budak call aku ms tu zaman sekolah lah.Call pkai tepon umah ye..Harap maklum.Cakap bopren aku excident kononnya..huhu..Percaya lah jugak kan.Kemain lagi kwn aku tu buat suara sedih bagai.Tapi rupanya kene April Fool.Bongok...

Ok lah babai..Trima kasih sebab bc coretan pembuka kata utk April ini ye...huhu

Tuesday, March 5, 2013

Melaka On CNY 2013

Izinkan sy bercerita pasal holiday sy masa Chinese New Year ritu ea...haha...Matilah cerita berkurun lamanya di buat entry.Haritu macam malas menguasai diri kan.Jd sekarang kene gigih balik.

Sempena cuti raya cina yang lama gilak tu kami sefamily pergi bercuti ke Melaka.Hajat hati nak pegi wonderland nak main air.Berputar kat Melaka tu ngikutkan GPS yg ngok ngek mencari wonderlang ni tau.Sampaikan c pemandu aka En Hanafee fedup kekdahnya.Di suruhnya aku pulak mencari.Tulah memandu dalam keadaan marah bende depan mata pun tak nampak kan.Selamat lah bini ni mempunyai kebijaksaan yang tinggi sikit.Okeh kita seacrh aje kat internet.Apa guna internet kalau tak digunakan pada ms ini .Tak smpai 15 minit pun dah smapai ke destinasi.Wahaha..Terror kan.

Wonderland ni ada 3 tingkat.Tingkat bawah utk anak2 kecil .Tingka 2 utk anak2 besar siki & tingkat 3 utk mak n apak budak.Kitaorg pg ke tingkat 2.Byk jugak mainan kat sini.

  

Apak melayan anak.Omak nya dok kat tepi je kuis2 air.


Penakut main air okeh.Cecah je nangis.Cecah air je nangis.Tensi.Penat apak beli boyo tu ha.Air dia sejuk sangat kot.Kitaorg berendam kejap pastu naik mkn.Lapo.hahaha.Ms ni muka kina dh biru dh.Sejuk sgt lah gamaknya.Smapai kencing kat aku ha.Bagus anak omak.




 Melayan lah naik gelungsur ni ha.Tu pun kejp je.Pastu melalak lagi


Last2 main tikam2 kat tepi tu.Main baling2 duit dapat teddy bear.haha.terror kan tgn akBaling duit syiling ke pinggan.Masuk pulak.Dpt teddy bear besor.Kina kemain suka lagi.Di peluk nya bear tu tak kasi lepas.Terlepas je die menjerit.Jadi lepas tu mmg tak jejeak air lagi lah.Sabor jelah.Main tikam2 nak dekat abis jugak RM50 hengget.Haha.Apak lah tak puas ati sbb tak dpt bagi anak bear2.hakhak




Bergambar kenangan dgn maskot apa tah.

Sebenarnya aku ada janji dgn kwn aku jumpa kat sini.Tapi smpai ke sudah tak jumpa.Bila dah salin baju brulah nmpk dia.Sedangkan main kat tingkat yg sama tu..haha





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...