Support JDT Blogger

Tuesday, June 12, 2012

Pengalaman Bersalin

Anak dah nak masuk 3 bln dah..baru terhegeh2 nak bercerita pengalaman bersalin.Ada yang nak tau kah?...Kalau ada yang nak tau silalah baca sehingga ke nohtah terakhir..

Sedia maklum, aku tak beranak2 lagi pada tarikh yang di jangkakan iaitu 12.3.12..Syg betul..tarikh dah cantik dah tu...Tp c kecik ni syok lagi golek2 kat dlm perut.Puas dah pusing keliling shopping kompleks..berjalan sana sini tapi c kecik tak mau juga kuar..tiap2 mlm bgun tido je mesti rasa feeling2 ade rs kontraksi tu..tapi hampeh je..takde pun...Eh tp kan kenapa kita pikir rs kontraksi tu akan dtg waktu mlm jek ek...hmm..bkn waktu2 pagi buta ke..mesti nak jugak mlm kan?

Ok sambung lagi,di sebabkan dh rs cam putus asa menunggu sakit tu...so aku pun ckp lah kat En Hanafee yang aku nak menyerah diri 17.3.12...En Hanafee setuju sahaja.Dia kata betul ni tak nak tunggu sakit datang sendiri.Aku ckp dah tak terdaya lah.Adakala mcm jadi stress pulak..bagun tido muka monyok sbb takde rs sakit..Bleh?

So hari yang di tunggu pun tiba .17.3.12..Sempat lagi aku makan nasi minyak kat jemputan kawin kwn aku awie..Datang je semua org dok lah menanya tak keluar2 lagi ke baby...Of coz lah....nampak tak perut sy yg membulat lagi tu.Dan2 jugak lah mak awie yg aku dah salam mintak maaf tak dpt dtg awie kawin tu terkejut jugak sbb aku tercongok mkn nasi minyak n bersalam ngn dia.Memang nak merasa kot nasi minyak ni..bru lah c kecik ni nak keluar.

Haish pjg na lahai mukadimah, 3 perenggan..haha..ok2 sambung ...Jd aku menyerah diri dlm pukul 3 .30pm di Khor & Lor.Tunggu giliran utk check keadaan baby n bukaan.Bukaan dh ada 1cm katanya.So aku n En Hanafee decide INDUCE.So aku di tolak masuk ke wad.Wad with 3 katil.2 katil sedang menunggu giliran di operate.Aku menunggu giliran meneran..haha...

First thing yg di buat adalah memasukkan ubat lawas berak.Memang tak smpai 5 minit aku d belari nak ke toilet.Selamat toilet beberapa langkah je.Kecebur semua keluar.Lega rasa.So lepas tu di arahkan utk tunggu doc dtg utk masukkan ubat.Sebelum tu nurse dok mengecek jantung baby n pegerakan.Bila tengok keadaan stabil barulah boleh masukkan ubat induce tu.Ubat nya macam pil besar jari kelingking kot.Di masukkan dekat laluan utk beranak tu ye...Sedikit sakit lah..Tahan je sebab pikir sakit nak beranak lagi lah teruk.Ubat di masukkan pd pukul 5 ptg.So die kata jgn bagun selama 1 jam.Takut ubat gugur pulak...Bergelimpangan lah kat atas katil sambil di teman oleh En Hanafee.

Dlm pukul 7 lebih, dah mula lah sakit2 manja dtg..More macam sengugut jugak...Bleh lagi layan bila mak mertua n adik ipar dtg...After diaorg balik dah mula nak middle manja2an tu..uhuk...aku cbuk tahan sakit c En Hanafee cbuk gelakkan..Hampeh je....Nanti kau.Siap amik gmba lagi tu...n aku sempat pulak senyum menahan sakit..haha...Eh tp sakit lah..die dtg kejap2..lepastu bila rs sakit nak narik napas pun semput .

Jam nak hampir pukul 10 En Hanafee kene lah balik sbb aku tak dpt bilik single..dah penuh...Jd En Hanafee tak dptlah nak teman kan aku.Hmm hampir kul 11 lebih aku rs dh mcm gila tak tahan..Sampaikan bila sakit dtg aku ketuk2 n tepuk2 bontot ni kuat2...kononnye melawan sakit...Dtg mcm makin kerap..tak sempat nak rest.Teruslah tekan button panggil nurse ckp tak tahan nak ubat tahan sakit.

Terus zasss 1 injection dekat bahagian belakang...mb kat tulang atas bontot tu lah..aku tak tau nama die ape.Bukan epidural ye...Tapi ubat tahan sakit..Eh tapi sebelum tu dia check bukaan ...suprise that ianya masih lg 1cm....memang mati lah jawapnya..nak tunggu 10cm mau kejang aku kat katil tu...after injection tu  barulah aku lena cket..cket je ok...sbb dlm kul 2 cmtu dtg balik dah...ni beserta mcm nk berak nak kencing pun ada...duduk lah aku kat toilet tu lelama..last2 nurse2 dtg tanya kenapa.aku ckp lah mcm nak berak tp tak keluar apa2 pun....So die suruh aku baring nak check lagi bukaan...Ni baru betul2 suprise dah 5cm..haha...kelam kabut semua nak tolak aku..dah lah dengan pg yang hening mcm tu..dah mcm ckp berbisik sesama sendiri sbb tak nak cuak kan yang lain..huhu..Ms ni dlm pukul 2.30am  rasanya.

Terus call En Hanafee suh die dtg skrg jugak sbb aku dah kene tolak labour room.Smpai kat labour room aku di baringkan kat atas katil..kaki di naik kan atas..so dieorg buat preparation semua..nurse yg sama check bukaan...wah sudah 8cm..makin gelabah ayam lah dieorg...smpai aku dengar dieorg kata cepatnya...makin kelentang kelentung lah brg belaga2..En Hanafee blom dtg lagi ni, aku cuak jugak ni ..ada aku meneran sensorg kang.Yang buat aku makin bertambah cuak bile nurse tu call doc tp tengah ckp2 line putus..ha sudah....Sape nak nyambut baby aku ni...C nurse ni dlm pd tu dtg lagi nak check lagi bukaan...ha memang bersilat lah diorg bile check bukaan dah 10cm full katanya dengan air ketuban dh pecah ..Last2 nurse tu suh aku teran..cuba katanya..tp diorg lagi cbuk ni mencari2 brg..haha...dlm 10 minit gitu barulah dokter dtg..mb td die putuskan talian sebab belari ke ape..haha

Ok dokter dah ade  En Hanafee pun muncul..Tus..tus...bunyi gunting...memang tak rasa apa pun...so sesapa yang nak beranak tu jgn takut ye kalau diorg kata kene gunting tu..Dokter godek2 seluk2 mb nak besar kan lagi bukaan agaknya lah..sebab aku rs semua tu tapi tak sakit..ngilu2 je...So tugas aku sekarang adlah meneran sedaya mungkin...1 2 3 teran....Masalah nye aku tak pandai...huhu..Cuba jugak..ntah apa jampi serapah yg En Hanafee ckp kat aku pun aku dh tak dengar...Byk kali aku teran tapi tak berjaya..Last2 kene di bantu dengan vakum..Kali keberapa aku teran tiba2 nurse kata dah keluar kepala.Eh dh ea?...Gitu je ke?Pastu dia suruh teran cket jek lagi nak keluar kan badan.Aku push cket je..Terus rasa mcm bende keluar dr bdn..Gila lega ok.Nampak nurse pegang bdk kecik tu utk sedut2 ape yg patut.dia besih2 kan cket.En Hanafee ada kata, sebelum tu dokter ada tepuk bontot baby utk dia menangis...oh ke...Lepas tu nurse bwk bby dekat ngn mummy nye..alahai bau baby sedap nye..nampak mata die mcm pandang2..nampak bersih putih..comel je...huhu

Dr jauh jugak aku pandang En Hanafee terus buat sujud syukur.Alhamdulillah semuanya selamat.Bleh tak kalau ckp mls lg nak cerita..huhu..Sebab entry ni mcm dah pjg..nanti bosan plak org nk bc.Tp dr segi cerita takde lah mcm ngeri na kan..memang pun....tp yg part paling ngeri aku kene jait tanpa di bius..wahaha...sgt sedap..dah bye.


8 comments:

  1. dengan sangat bersabar aku menghabiskan baca entry ko yg kelako ni ton. suke dengar. nak beranak jugak !! hahahaaa

    ReplyDelete
  2. dh bace....ngeri la kak aton....

    ReplyDelete
  3. mn de panjang cite la lg ton..ak nk taw tang yg paling best tuh huhu

    ReplyDelete
  4. terjumpa info ni, pasal berpantang selepas bersalin … sharing is caring :) - Cara Bertungku Dengan Mudah Semasa Berpantang

    ReplyDelete
  5. panjang juga citernya..tak cukup nafas teman membacanya..apa2 pun doakan la teman berjaya mengharungi proses bersalin tahun depan ni.. :)

    ReplyDelete
  6. Suke bace wlopon pnjg sbb nk tau pglman org..nebes punye pasal sblm tdo smpt mgugel pasal sakit bsalin..mklumlah bru nk smbut baby sulung..hrap dpermudahkan..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...