Support JDT Blogger

Wednesday, July 4, 2012

Penawar Sesedu & Sawan Tangis


Ni muka nak nangis ke , tahan sedu ke or memang mcm ni gaya mukanya?...Korang pilih lah ye yang mana.Yang penting tak senyum.Sepesen ayah.Nak sgtkan semua ikut ayah.Biar dia.Mummy yang cantik n murah dengan senyuman ni tak nak di ikutnya semua.

Ok sebelum aku buat mukadimah pjg lebar baik aku terus masuk cerita.Helena ni rajin sedu.naik kete dlm 5 6 minit mulalah sedu die keluar.Kekadang kesian tengok bila dah bunyi kuat.Tp di sebabkan dah dlm kete nak suh aku buat pe je kan.

Jd ada orang kata penawar utk sedu adalah dengan menepek surat kabar di dahinya.Dengan syarat ibunya yg kene buat lah ,letak air liur sikit selawat n tampal dekat dahi.InsyaAllah mujarab sbb aku penah buat.Bila tak letak benda tu dia tersedu2 sampailah ke rumah BS yang amik ms setengah jam tu.Kalau aku tampal kurang2 separuh perjalanan dah ok dah.Dengan Izin Allah.Selain itu juga adalah susu ibu.Macam kita kalau sedu mesti nak minum air kan.Mcm tu lah bdk kecik.Bila sedu je sumbat lah payudara(sopan gila ayat)..haha..tak semstinya susu ibu lah..air masak pun bleh..Tp pd yg BF baby smpai 6 bln tu haruslah susu ibu sajakan.

Ok pasal sawan tangis ni.Minggu lepas memang Helena menangis je memanjang.Bukan menangis apa.dia nak dengan aku je.Pastu menetek.Itu je lah.Org lain pegang dia tak nak.Dengan ayah dia pun tak nak.Semlm MIL ckp mintak lah air.mana tau dia kene sawan tangis ke?...Emm ntah aku tak terpikir plak dia kene sawan  tangis  sbb bila di ajak berjalan iaitu keluar dr rumah jd elok plak dia.Tak ke ngegada budak gitu ..tu bukan sawan tangis..tu sawan berjalan namanya.

Dah bye.Penutup takda benda nak ckp.



5 comments:

  1. maton..sbnonye klau sedu df jek..sbb sedu tu tjadi bile udara masuk n keluar berlaga..so bile kite sumbat ngn nenen baby akn bnafas gune idung jek..jd lame2 pulih la sedu tu :)

    nasihat dar nek pah (bff nek jem) sbb die kate xyah ltk2 kertas ke tisu tu xde kaitan ;)

    ReplyDelete
  2. hehe..tu lah kak long.tp bila dah berebut nak g keje tepek kan aje surat kabar tu.selalunya DF kan aje.Thanks ye berkongsi ilmu dr nek pah (bff nek jem)..hehe

    ReplyDelete
  3. ha'ah..biler sedu jer aty bagi susu terus..then ok..
    pasal letak tisu kat dahi tu...memang macam ajaib kan..memule tak nak buat..tapi biler nenek buat mase anak sedu..terus sedu hilang..macam curious pon ade gak nih..huhu

    ReplyDelete
  4. saya just nak share pengalaman sendiri…..terjadi pada anak perempuan saya dari lepas bersalin nurse pun pelik asyik menangis je sampai biru muka menangis...dia suruh bagi susu...sejak dari itu dia mmg kerap nangis sampai kadang-kadang 2 jam baru berenti nangis, mcm2 dah berikhtiar, mengurut le, jumpa bomoh le, nak tidur pun sampai kena tido dalam kete malam2, tu rutin harian pastu kena pasang surah yasin tiap2 malam..…macam2 dah buat dan selepas umurnya lebih kurang 6 bulan…..waktu tu lah….baru saya tahu apa itu penyakit sawan…..mata terbeliak nampak mata putih je…mulut berbuih….kaki kejang, terjadi di kampung….mmg taktahu nak wat mcmana….bawa lari ke klinik desa…bagi ubat yg masukkan ikut bontot pastu MD situ suruh cepat2 bawa pegi Hospital Jempol……kuar masuk hospital….dr kerajaan sampai swasta..ada sekali baru kuar dr hospital swasta, sampai rumah je…taksempat nak masuk rumah pun jadi lagi….bomoh ker..urut ke semua dah buat……kalau yg moden….anak saya doktor dah sarankan utk buat mri….dan amik ubat epilim….hari2 kena makan sampai umoq 2 tahun…..dan akhirnya ditemukan oleh seorang hamba Allah…iaitu Produk SNE…..mula2 mmg takpercaya jugak pasal produk2 ni….just nak cuba,yg penting waktu tu apa yg sy piki akan tetap akan berusaha cr penawar untuk anak saya…………dan hasilnya mmg buat saya puashati dgn kesannya….anak saya dah sembuh sepenuhnya…..ubat hospital sy hentikan sendiri….dan sekarang umor dia dah 2 tahun …mmg tak pernah kena lagi sampai sekarang……alhamdulillah….jadi kesempatan ini, saya nk syorkan kepada sesiapa sahaja yg ada masalah sawan ini…cuba produk ini….www.produksne.com.my…..insyaallah……..

    ReplyDelete

  5. Sawan tangis memang mudah berlaku pada bayi antara usia 2 minggu ke 4 bulan. Ia kerap berlaku pada sebelah malam. Ada yang mengaitkan kejadian ini dengan gangguan makhluk halus. Namun dari segi perubatan, sawan tangis sebenarnya berlaku disebabkan oleh si kecil mengalami masalah penghadaman menyebabkan perut kembung, colic dan reflux asid. Tidak semua masalah ini memerlukan perhatian daripada doktor. Sebelum berjumpa dengan doktor, kita boleh cuba tips-tips rawatan sawan tangis ini dahulu seperti mengkhayalkan bayi dengan lagu atau bacaan Al-Quran, melakukan teknik pemanasan perut dan sebagainya.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...